Followers

Friday, 5 July 2013

MP PAS Bagai KERA Kena Belacan BUKTI PAS Dah Lama SESAT !!


Sidang Dewan Rakyat baru-baru ini menyaksikan bagaimana kelakuan serta sikap berat sebelah malah jauh sesat wakil-wakil parti PAS apabila bangun mencelah perbahasan Ahli Parlimen BN daripada Tasek Gelugor YB Shabudin Yahya.

Hujah YB Shabudin Yahya cuba di celah oleh Ahli Parlimen lain (PAS) apabila kenyataan beliau tentang haramnya hukum menentang pemerintah di ungkapkan.Keadaan berterusan menjadi semakin panas apabila YB Shabudin memetik apa yang di sebut oleh Imam Nawawi di dalam kitabnya Shara Sahih Muslim iaitu menderhaka kepada pemerintah dan memerangi mereka maka hukumnya adalah haram.

Kemudiannya YB Shabudin memberikan contoh termasuk dalam takrifan menderhaka itu adalah membantah tanpa mengikut saluran yang sah seperti penganjuran demontrasi jalanan dan merosakkan kesejahteraan awam sebagaimana yang dilakukan oleh pihak pembangkang.

Di sinilah ahli-ahli parlimen daripada PAS mula bangun untuk mencelah dan keadaan semakin panas sehinggakan perlunya campur tangan Timbalan Speaker bagi menenangkan keadaan.

Lihat video di bawahAgak melucukan apabila telatah ahli-ahli parlimen PAS yang begitu bersemangat mempertikaikan hujah YB Shabudin dengan alasan ianya menyimpang daripada fakta sebenar.Namun perlu diingat sememangnya apa yang diungkapkan oleh YB Shabudin itu adalah benar dan beliau memberikan contoh berdasarkan maksud membantah tanpa mengikut saluran yang sah dan menderhaka dalam kontek masa kini seperti mana yang dilakukan oleh pihak pembangkang melalui demontrasi terancang contohnya Black505.

Kata Imam an-Nawawi rahimahullah (Wafat: 676H):

وَأَمَّا الْخُرُوج عَلَيْهِمْ وَقِتَالهمْ فَحَرَام بِإِجْمَاعِ الْمُسْلِمِينَ، وَإِنْ كَانُوا فَسَقَة ظَالِمِينَ

“Adapun keluar dari ketaatan terhadap pemimpin (penguasa) serta memerangi (atau membangkang) mereka, maka hukumnya adalah haram menurut kesepakatan (ijma’) umat Islam, walaupun pemimpin tersebut bersifat zalim lagi fasiq.” (Perkataan Imam an-Nawawi, Syarah Shahih Muslim, 12/229. Turut disebutkan oleh al-Hafiz Ibnu Hajar dalam Fathul Bari)Baca Seterusnya 

Apa yang pasti wakil-wakil PAS yang bangun mencelah itu di lihat begitu bersungguh-sungguh sampaikan menegur YB Shabudin Yahya supaya menarik balik hujah beliau namun seperkara yang menjadi persoalan dalam kotak fikiran MMI adalah mengapa sebelum ini apabila ada kejadian yang hampir serupa iaitu isu-isu yang menghina agama Islam dan melibatkan pemimpin dan pihak pembangkang tidak ada satu suara pun yang keluar dari mulut-mulut wakil-wakil PAS ini.

Tak percaya jom kita review...

Apakah penggunaan ayat Al-Quran oleh Nga Kor Ming itu perkara yang tidak perlu di tegur ? Apakah mendoakan kehancuran sesama Islam itu di haruskan dalam Islam ? dan adakah menyamakan Nabi Muhammad seperti mana budak-budak lelaki lain itu bukan menghina Nabi Muhammad SAW ?

MMI nak tanya di mana suara puak-puak macai PAS sewaktu insiden ini berlaku ? Jangan pula kerana kawan dan kem yang sama segalanya HALAL belaka !! 

Rasanya cukup sekadar itu , MMI akan cuba dapatkan penjelasan daripada YB Shabudin sendiri berkenaan isu ini dalam masa terdekat.

PAS SESAT ?? Lama Dahhhhhh....

MMI

3 comments:

 1. Jika tidak menyertai atau menyokong mrk, mk anda belum lg memahami Islam, walau setinggi mana pengajian agama anda, walau anda punya ijazah bahkan PHD sekalipun dlm bidang agama, dan jika tidak menyokong mrk anda tidak berhak memperkatakan ttg Islam. Benar salah bukan isu bg mrk kerana bg mrk, mrk sentiasa betul, walau apa hujah yg anda kemukakan. Itulah ideologi mrk yg tertanam dikalangan mrk, ahli dan penyokong mrk.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tp ada benar juga hujah mrk, jika nak memetik sesuatu ayat, hadis atau tulisan dan kata kata ulama', jgn ditokok tambah atau dikurangkan. Tafsiran kita mungkin berlainan.

   Delete
 2. Ahli pas byk dr kampung seronok. . Ape la sangat agama kg seronok jji boleh seronok. Wow ade kaabah kat kg seronok. . Senang je pegi haji kat kg seronok. . Pastu dapat pakai serban kopiah dapat title haji. . Ape la sgt aji aji kg seronok. . Sembah matahari pun dapat ustaz kan. . Kebanyakakan nye lahir si kg seronok pp. .

  ReplyDelete

Labels