Followers

Thursday, 15 August 2013

Insiden SURAU Ketua Sami Buddha Mohon Maaf


Ketua Utama Samy Buddha Malaysia Datuk K Sri Dhammaratana Nayake Maha Thera memohon maaf kepada seluruh masyarakat Islam atas tindakan sekumpulan penganut Buddha dari Singapura mengadakan sesi meditasi di surau sebuah resort di Sedili Besar, Kota Tinggi, Johor baru-baru ini.

Walaupun beliau sendiri tidak mengenali anggota kumpulan itu, namun atas dasar tanggungjawab, beliau melahirkan rasa kesal terhadap perbuatan tidak bertanggungjawab itu dan berharap kejadian sedemikian tidak berulang.

"Kumpulan luar itu sepatutnya mendapatkan tempat sesuai dan memahami sensitiviti budaya dan tradisi tempatan sebelum melakukan ritual.

"Saya minta seluruh masyarakat Islam menerima permohonan maaf ini dan akan menentukan kejadian itu tidak akan berulang," katanya ketika dihubungi Bernama.

Beliau menasihatkan penganut Buddha agar menghormati sensitiviti mana-mana penganut agama lain.

Beliau berkata penganut Buddha mestilah sentiasa menyedari prinsip asas yang ditegakkan oleh Buddha: "...Tidak mungkin seseorang itu dapat mencipta kesenangan atas kesusahan orang lain".sumber 

MMI rasa kita perlu terima permohonan maaf dari ketua sami buddha Malaysia yang membuat permohonan maaf secara terbuka tersebut.Sekurang-kurangnya mereka faham dan masih ada yang tahu menghormati hak dan sensitiviti orang Islam di Malaysia.Lagipun dalam insiden tersebut yang terlibat secara langsung sudah pun di tangkap oleh pihak berkuasa.

Cuma ada juga puak yang tak reti bahasa sampai buat kenyataan paling bodoh semata-mata nak tunjukkan kesalahan itu datangnya dari kerajaan.Kira nak politik jaa , Alo brader kalau tak tau jangan bercakap lagi bagus lah..Baca Sini 

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels