Followers

Thursday, 17 October 2013

Fathul Bari Sedia Berdepan Chua Jui Meng !!


Nampaknya isu kalimah Allah tidak terhenti di situ sahaja , satu demi satu pemimpin Pakatan Haprak bangun menyatakan ketidakpuasan hati mereka apabila keputusan mahkamah memutuskan untuk tidak membenarkan kalimah Allah di gunakan oleh The Herald.

Selain daripada Guan Eng musibat dalam DAP kini Chua Jui Meng pula mempertikaikan keputusan tersebut dengan bermain dengan maksud surah Al-Imran dan Al-Ankabut !! 

Oleh kerana itu Ulama Muda Umno, Fathul Bari Mat Jahaya sedia bersemuka dengan Pengerusi PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng bagi menjelaskan maksud Surah Al-Imran ayat 64 dan Surah Al-Ankabut ayat 46.

Katanya tindakan itu supaya Jui Meng tidak terus terkeliru dengan maksud sebenar ayat al-Quran bagi mengelakkan salah faham berkenaan kalimah ALLAH.

“Mereka sebenarnya masih tidak faham konteks penggunaan kalimah ALLAH oleh orang bukan Islam di negara kita. Saya sedia bertemu untuk memberi penjelasan.

“Beliau (Jui Meng) ini tidak faham mengenai tafsir ayat al-Quran itu, tapi mahu mengulas dengan mempersoalkan ayat tersebut dalam isu kalimah ALLAH,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Terdahulu, Jui Meng dalam status Twitternya memuat naik tafsir surah Al-Ankabut dan Al-Imran bagi mempersoalkan tindakan mahkamah melarang penggunaan kalimah ALLAH dalam edisi mingguan Katolik, The Herald.


Mengulas lanjut, Fathul berkata tindakan mahkamah melarang penggunaan kalimah ALLAH itu tidak boleh dipersoalkan sebaliknya cuba untuk menghormatinya.

“Tindakan mahkamah itu untuk mengelakkan daripada berlaku kekeliruan umat Islam dan penganut lain berhubung kalimah ALLAH. Tambahan pula kita dapat mengelakkan gejala pluralisme yang cuba diserapkan pihak luar terhadap umat Islam.

“Jika mahkamah benarkan, dibimbangkan akan membawa kemudaratan kepada generasi muda terutamanya yang kurang bimbingan dan didikan agama,” ujarnya.

Dalam pada itu, beliau menasihatkan orang ramai khususnya orang bukan Islam supaya tidak mempersoalkan keputusan mahkamah berkenaan kalimah ALLAH.

“Selama ini, tiada orang bukan Islam sibuk isu kalimah ALLAH, kita pun tidak tahu apa strategi dan perancangan mereka.

“Lebih baik mereka tidak campur tangan dalam isu ini,” katanya.sumber 

Teruskan Fathul Bari !! MMI menyokong segala tindakan yang bakal di lakukan demi kelangsungan perjuangan Alif Ba Ta . Sebagai orang Islam kita seharusnya memberikan sokongan kepada ulama muda UMNO ini dalam usaha beliau memperbetulkan segala kepincangan yang sebenarnya bermula daripada KEGAGALAN puak-puak dalam Pakatan Haprak yang mengaku pejuang dan Islam.

Psst tak salah perwakilan pemuda mamilih fathul Bari sebagai exco Pemuda UMNO Malaysia !!

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels