Followers

Friday, 17 January 2014

BANGSAT Cina SJKC Nan Ya Mohon Maaf ?? Cukup Ka !!!


Isu seorang guru mualaf yang di ugut bunuh sekiranya tidak membuka tudung sewaktu ke sekolah khabarnya sudah mendapat reaksi banyak pihak.Rata-rata mesyarakat melahirkan rasa kurang senang dan marah mereka dengan tindakan puak-puak cina bnagsat ni.

Selain daripada di perkatakan di media sosial dan media massa , Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia dan negeri Johor sudah pun memberikan kata dua supaya ianya di selesaikan dalam masa 24 jam.

Pemuda UMNO Johor telah memberi tempoh 24 jam kepada ahli jemaah pengurus SJKC Nan Ya untuk memohon maaf kepada seluruh umat Islam di negara ini.

Pang Ah Ngang yang berusia linkungan 60an dikatakan telah mendesak guru Muslim Cina tersebut untuk membuka tudung selain mengancam keselamatannya.

“Guru tersebut telah membuat laporan polis di IPD Kota Tinggi dimana pihak polis telah memanggil Pang Ah Ngang untuk memberi keterangan.

“Walaupun laporan polis telah dibuat dan Pejabat Pelajaran Daerah telah menukar guru Muslim tersebut ke sekolah yang lebih selamat, tetapi kami dukacita kerana perkara seperti ini terjadi yang boleh mencemarkan maruah Islam,” kata Rafiq.

“Sebagai umat Islam kami rasa tercabar kerana kebelakangan ini, agama Islam sering diperkotak-katikkan. Oleh itu Biro Pelajaran Pemuda UMNO Malaysia mendesak pihak Kementerian Pelajaran mengambil respon terhadap apa yang telah berlaku.

“Jika Pang Ah Ngang tidak memohon maaf, kami mahu pihak Kementerian Pelajaran sama ada, Datuk Seri Idris Jusoh atau Tan Sri Muhyiddin Yassin sendiri mengambil tindakan tegas termasuk memecat pihak-pihak yang terbabit,” tegas Rafiq.

Semasa menemui pemberita pada sidang media di Pejabat UMNO Bahagian Ampang hari ini, Rafiq turut mendesak agar Guru Besar sekolah tersebut, Chiew Swee Tuan diambil tindakan sewajarnya.

“Jika Guru Besar sekolah tersebut tidak dapat menyelesaikan isu ini, jadi beliau tidak layak untuk memegang jawatannya dan layak dipecat. Beliau tidak mengambil sebarang tindakan selain gagal untuk memahami sensitiviti umat Islam di Malaysia,” tambah Rafiq.

Menurutnya lagi, penduduk Kampung Teluk Sengat, juga mula membuat demonstrasi selain menggantung kain rentang dan menampal puluhan poster bagi mencemuh tindakan Pang.

“Ini adalah satu isu yang serius kerana ia boleh mencetuskan ketegangan kaum seterusnya menjurus kepada rusuhan. Setakat ini kami tidak nampak respon daripada pihak kerajaan, seolah-olah isu ini tidak wujud,” kata beliau.

Merujuk kepada artikel di blog Dr MiM , di khabarkan pihak pengurusan SJKC Nan Ya sudah membuat permohonan maaf.

 

MMI bukan nak bagi api tapi cukup ka dengan permohonan maaf sahaja ? Puak-puak cina CELAKA ni dah lama buat kerja-kerja macam ni !!

Patutnya puak-puak musibat ni di lucutkan sahaja kerakyatan sebagai warganegara Malaysia , itu lebih baik sekurang-kurangnya jadi pengajaran kepada puak-puak pendatang yang tak sedar di untung tu ..

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels