Followers

Tuesday, 21 October 2014

Apa Cerita Ni GST Dah Di Kenakan Kepada Pengguna ??


Merujuk kepada berita yang dikeluarkan oleh sinar jelas sekali kekeliruan mengenai GST telah berlaku.Sesuatu yang MMI sendiri jangkakan akan berlaku dalam sedikit masa lagi kini sudah berlaku !

Bukan menolak perlaksanaan GST tetapi tindakan seperti mana yang dilaporkan dibawah jelas merupakan satu tindakan yang akan menyebabkan para peniaga dan pengguna menjadi mangsa.

KUALA LUMPUR – Seorang pekerja kedai makan di Kampung Bharu ditumbuk apabila pelanggan kedai itu tidak berpuas hati kerana dikenakan caj tambahan sebanyak enam peratus.

Menceritakan keadaan itu, pengurus kedai makan berkenaan berkata, majikannya terpaksa menghentikan caj enam peratus itu setelah mendapat rungutan pelanggan.

“Ramai marah apabila caj tambahan itu dikenakan, mereka kata tidak patut kedai kami kenakan cukai itu. Mereka merungut ‘kedai nasi campur pun nak kenakan GST (cukai barangan dan perkhidmatan) ke?

“Sebenarnya caj berkenaan baru dikenakan sekitar dua minggu lalu kepada pelanggan setelah didenda sebanyak RM23,000 akibat tidak memulakan operasi memungut cukai sebaik mendaftar dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) bulan enam lalu,” dakwanya yang enggan dikenali.

Dakwanya lagi, bukan mahu mengambil kesempatan tetapi itu adalah syarat yang ditetapkan kerajaan.

Pengurus kedai itu mendakwa menerima arahan untuk memungut cukai itu sebagai langkah persediaan kepada pelaksanaan GST.

“Kami mendaftar kerana tidak mahu lari daripada membayar cukai, bersikap bertanggungjawab atas perniagaan ini. Namun ramai yang menyangka kami telah laksanakan GST lebih awal,” katanya.

Ditanya adakah kedainya itu mencatatkan pendapatan melebihi RM500,000, pengurus itu bagaimanapun kurang pasti mengenai perkara itu.sinar

Berdasarkan laporan diatas maka MMI rasa WAJAR pihak berwajib segera jelaskan kedudukan sebenar.

Semua orang sudah pun dimaklumkan GST hanya akan dilaksanakan pada tahun depan dan kenapa boleh berlaku arahan dikeluarkan untuk peniaga memungut cukai atas nama GST hari ini sebagai langkah persediaan kepada perlaksanaannya tahun depan ?

Jangan bikin orang PANAS bro , nanti kena tumbuk !!!

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels