Followers

Thursday, 29 November 2012

Analisa Fokus Serangan Portal Pro Pembangkang Terhadap PAU2012


Sesuatu yang pasti tidak dapat di halang daripada berlaku dalam Persidangan Agung UMNO 2012 yang sedang berlangsung adalah serangan daripada portal pro pembangkang.Seperti kebiasaan inilah yang dinamakan kebebasan media yang sering dimomokkan oleh juak-juak pembangkang kononnya sebagai sekatan kepada kebebasan media.

Pasti ramai yang sudah tahu bagaimana ketatnya pengawalan keselamatan yang dijalankan oleh pihak pengurusan PAU2012 sehinggakan ianya menjadi rungutan bagi sesetengah pengamal saluran media sosial yang ingin mendapatkan berita namun analisa di bawah membuktikan sebaliknya.

Walaupun dengan pengawalan ketat yang dilakukan namun pengendali-pengedali media sosial khususnya di kalangan portal pro pembangkang tetap berupaya melakukan serangan-serangan mereka.

Lihat analisa di bawah ,


Graf di atas merujuk kepada konsistensi fokus artikel yang dikeluarkan.

Fokus Pertama

3. Dapat dilihat bahawa Sayap Wanita menjadi fokus kepada serangan mereka.

4. Seperti yang dikeluarkan oleh artikel 'Bagaimana Pembangkang Akan Mengeksploitasikan Perhimpunan Agung UMNO 2012' didapati trend yang dijangka akan dimainkan bertepatan.

5. Kekuatan Sharizat sebagai Ketua Wanita UMNO masih lagi menjadi satu bentuk ancaman kepada Pakatan Pembangkang yang masih tidak mampu untuk mengeluarkan seorang tokoh dari kalangan wanita Melayu.

6. Imej Nurul Izzah yang menjadi tonggak kepada wanita Pakatan Pembangkang akhirnya musnah akibat daripada kenyataan beliau sendiri apabila tidak menyokong bahawa orang Melayu itu mestilah beragama Islam.

7. Perkara ini disedari oleh pihak Pakatan Pembangkang, namun belum ada seorang pun dari kalangan wanita yang boleh membawa arus dan aura sepertimana yang ditunjukkan oleh DS Sharizat walaupun beliau telah dikaitkan dengan isu NFC. Isu tersebut tidak menghalang beliau untuk terus popular di kalangan Wanita 

8. Cubaan untuk melagakan antara Kamilia dan Sharizat juga adalah satu tindakan terdesak kerana tidak ada isu dapat dikutip sepanjang perhimpunan ini.

Fokus Kedua

1. UMNO sebagai parti pula menjadi fokus yang kedua. Portal pro-pembangkang ini mengambil sudut perubahan kepada UMNO, mengeluarkan persoalan kepada pembaca samada UMNO sudah berubah ataupun belum.

2. Ingin digambarkan kepada pembaca bahawa UMNO ini memang teruk dan korup. Maka dengan menggunakan konsep perubahan ini, mereka ingin mengalihkan pandangan pembaca terhadap situasi sebenar UMNO dan bukannya perubahan ke arah kebaikan.

3. Kebaikan yang telah dilakukan oleh UMNO seolah-olah tidak wujud, keburukan dan kejahatan adalah sifat sebenar UMNO.

4. Kaedah yang dinamakan 'bad before good' ataupun 'realiti vs hope' adalah permainan propaganda yang lazim dimainkan oleh Parti Republikan di Amerika.

5. Republikan akan mengatakan bahawa Demokrat yang dipimpin oleh Obama boleh menjadi lebih baik dari sudut pentadbiran dan pengurusan kewangan. Namun begitu, ingin digambarkan bahawa perubahan yang dibawa oleh Obama belum berlaku dan hanyalah angan-angan sahaja.

Fokus Lain

1. Fokus Sayap secara keseluruhan, Sayap Puteri, Sayap Pemuda, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri tetap dimainkan tetapi secara berkadaran.

2. Mereka tidak mahu untuk mempromosikan secara berlebihan kerana ternyata fokus yang disenyapkan ini adalah kekuatan utama UMNO. Sentuhan-sentuhan secara permukaan sahaja dikeluarkan dan tidak menjurus terus kepada fokus tersebut.

Perkara Yang Tidak Menjadi Tumpuan

1. Secara pandangan kasar, jelas satu perkara langsung tidak disebut oleh mana-mana portal terkemuka ini; iaitu doa yang dibacakan oleh Ust. Affendi sebelum ucapan perasmian sayap oleh TS Muhyiddin Yassin.

2. Ini jelas melihatkan bahawa UMNO telah menjuarai isu doa bala yang dibacakan oleh PAS semasa Muktamar tempoh hari.

3. Mana-mana portal, blog mahupun facebookers pembangkang langsung tidak memainkan apa-apa isu yang berkaitan dengan doa tersebut. Malah, mereka harapkan isu doa ini akan berlalu serta dilupakan oleh pihak UMNO sendiri.

4. Dilihat juga bahawa pada hari ini, isu yang bermain di facebook pembangkang adalah serangan terhadap Sultan Pahang. Ini sengaja dihidupkan supaya rakyat akan beralih daripada fokus Persidangan ini kepada isu yang berlainan tetapi berkait rapat dengan institusi kenegaraan.

5. Gunakan Hak Untuk Berfikir Sebelum Hak Untuk Bersuara.Seterusnya

MMI.

3 comments:

 1. Fokus Kedua

  2. Ingin digambarkan kepada pembaca bahawa UMNO ini memang teruk dan korup. Maka dengan menggunakan konsep perubahan ini, mereka ingin mengalihkan pandangan pembaca terhadap situasi sebenar UMNO dan bukannya perubahan ke arah kebaikan.

  Maaf, saya berfahaman saperti ungkapan saudara, …… UMNO ini memang teruk dan korup. Disebabkan itulah mereka ingin mengalihkan pandangan pembaca terhadap situasi sebenar UMNO …….

  Persoalanya ialah jika betullah apa yang saya fahamkan, ada kah UMNO itu sememangnya apa yang didakwa mereka? Maaf jika saya tersilap.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menjadi retorik sekiranya sy menyatakan UMNO sebagai parti yg sentiasa betul dan benar serta tidak pernah melakukan kesalahan memandangkan usianya yg sudah mencecah 66 tahun..Oleh kerana itu secara peribadi sy mengakui bahawa terdapat org2 UMNO yg sedemikian namun perlu diingat sejauh mana bezanya mereka-mereka ini dgn mereka di pihak pembangkang kini ? Malah jika dilihat kpd proses yg sedang berjalan sebaik mesej jelas yg di terima oleh UMNO dan BN khususnya dlm PRU ke 12 yg lalu kini usaha mencegah dan memperbaiki giat dan sentiasa di teruskan. Penubuhan SPRM khususnya adalah mekanisma trbuka kpd setiap rakyat utk melaporkan setiap salah laku yg berlaku.Ini salah satu bukti bahawa UMNO dan kerajaan serius dan komited dlm usaha membasmi apa yg digelar sebagai korup atau rasuah.Lihat saja bagaimana Presiden UMNO dlm PAU2012 baru saja memohon maaf dlm ucapan dasarnya yg dikira satu tindakan penuh ikhlas sejajar dgn perubahan yg mahu dilakukan melalui prgrm tranformasi kerajaan yg dilakukan utk kebaikan rakyat bersama.Jgn lupa umno meletakkan institusi undang2 sebagai keutamaan dan sekiranya seseorang itu didapati bersalah maka bersalahlah ia.Bukankah semua diatas adalah satu gerakan kearah kebaikan yg cuba dinafikan oleh pembangkang ? Ianya jelas..Kerana itulah pembangkang kini semakin gentar kerana sikap dan perubahan yg ditunjukkan oleh UMNO sebenarnya membuktikan mereka belajar dari kesilapan dan sedang bergerak di landasan yg terbaik utk rakyat.

   Delete
 2. Terima kasih diatas keikhlasan dan ketelusan memberikan penerangan.

  “Jgn lupa umno meletakkan institusi undang2 sebagai keutamaan dan sekiranya seseorang itu didapati bersalah maka bersalahlah”

  Syabbas!!! dan saya amat menyanjungi keatas komitmen yang sebegini. Masa berubah dan hari berlalu; dan yang pentingnya komitmen yang sepatutnya ditunjukkan oleh SEMUA ahli UMNO beserta penyokongnya.

  Ada kalanya sahaja ada diantara mereka mereka yang begitu keliru yang mana satu antara dua, iaitu UMNO atau BN.

  ReplyDelete

Labels