Followers

Wednesday, 25 January 2017

Pendedahan CIA Skandal BMF , Its Your Turn TUN !!!


Jika sebelum ni ramai dari kalangan pemimpin pembangkang begitu taksub dengan laporan daripada media-media luar , rasanya kali ini mereka juga perlu samakan taksub itu supaya tidak menampakkan berat sebelah khususnya dalam berpolitik.

Tak perlulah MMI cerita panjang bab mengagung-agungkan media luar tu , ramai dah tau "game" puak-puak pro pembangkang ni.

Pantang ada ja berita habis puak-puak ni melalak !

Kali ini turut melibatkan media luar dan pendedahan ini bukan terarah kepada Najib atau mana-mana pemimpin dalam Barisan Nasional tetapi Tun Mahathir yang kini sudah sah tidak lagi bersama-sama dengan parti UMNO.

Melihat kepada pendedahan tersebut , rasanya sedikit sebanyak ianya ada kena mengena dengan artikel MMI sebelum ini tentang kecurigaan Kit Siang terhadap Tun Mahathir.Baca artikel berkaitan di http://mahamissa.blogspot.my/2017/01/salam-kit-siang-pada-pas-petanda-dap.html

Dan pendedahan ini sewajarnya perlu dipergunakan dengan sebaik mungkin oleh Kit Siang untuk segera menggerakkan usaha di pihaknya khususnya DAP supaya siasatan terhadap Tun Mahathir dilakukan segera.

Takkanlah Kit Siang nak berdiam diri kot ?

Takkan dah lupa apa yang berlaku di Gelang Patah pada 2013 yang lalu ?

Berikut MMI kongsikan tulisan yang disiarkan oleh media pro pembangkang pada tarikh 18 April 2013 bertajuk Gelang perkauman patah di Gelang Patah

Jelas bukan ? MMI yakin kalau Kit Siang benar-benar seorang ahli politik yang mengamalkan dasar CAT macam anak kesayangannya , Kit Siang tak akan berdiam diri ! 

Apa pun MMI tak pasti sejauh mana puak-puak ni boleh buat-buat pekak , kita tunggu tengoklah ...

Pendedahan CIA

Dokumen rasmi yang didedahkan badan risikan Amerika Syarikat (AS) baru-baru ini mengenai skandal perbankan besar menggegarkan negara pada 1980-an menunjukkan ada pembabitan Tun Dr Mahathir Mohamad, menurut laporan portal berita.

The Asian Correspondent berkata dokumen itu, antara 13 kertas siasatan yang dikeluarkan minggu lalu oleh Agensi Perisikan Pusat (CIA), juga mempertikaikan respon pentadbiran Dr Mahathir dalam mengendalikan kerugian kira-kira AS$1 bilion itu.

Menurutnya, kerajaan Malaysia tidak boleh kata tidak tahu mengenai skandal itu kerana ia membabitkan Bank Bumiputera, bank dimiliki kerajaan yang berkait rapat dengan UMNO pada masa itu dan dipantau rapat oleh Kementerian Kewangan.

“Tiada keputusan penting dibuat tanpa persetujuan atau pengetahuan mereka,” kata portal itu memetik kertas siasatan CIA bertarikh Mac 1985 bertajuk “The Bank Bumiputra Scandal: More Trouble Ahead for Malaysia’s Mahathir?”.

“Tidak mungkin kerajaan tidak tahu mengenai peningkatan had pinjaman Bank Bumi bagi cawangan luar negaranya bagi membenarkan lebih banyak dana disalurkan ke Hong Kong,” katanya.

Pendedahan dokumen itu berlaku ketika Dr Mahathir sedang mengkritik cara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengendalikan skandal 1MDB, syarikat pelaburan milik negara yang sedang disiasat beberapa agensi asing termasuk Jabatan Kehakiman AS (DoJ).

Skandal BMF menggemparkan negara pada awal 1980-an, selepas ia mendedahkan cawangan banknya di Hong Kong menyediakan “pinjaman tidak lancar” kepada beberapa syarikat yang mencurigakan, termasuk Carrian Holdings Ltd, konglomerat diterajui George Tan.

Ratusan juta dolar hilang sekelip mata apabila kumpulan Carrian terkubur pada 1983, menjadi kebankrapan paling teruk di Hong Kong.

Seorang juruaudit Bank Bumiputera yang menyiasat skandal itu dibunuh, dan kerajaan membawa masuk berbilion ringgit untuk membantu Bank Bumiputera.

Inkuiri Suruhanjaya Siasatan Diraja ditubuhkan untuk menyiasat skandal itu tetapi berakhir tanpa sebarang pendakwaan. Pengerusi BMF Lorrain Esme Osman hidup dalam buangan sehingga kematiannya di London pada 2011.Seterusnya 

So what happened next ?


Come on , desaklah bro ....

MMI

No comments:

Post a comment

Labels