Followers

Friday, 26 January 2018

DAP Nak Selamatkan Pekerja MALANG Tapi Arah Pecat 5 Pembantu Adun Tanjung Bungah !


Selain daripada pelbagai skandal membabitkan perlakuan pemimpin dan tindakan kerajaan DAP Pulau Pinang yang kini mendapat perhatian di seluruh negara, parti cauvinis itu sudah membuktikan kepada dunia bahawa mereka bukan sahaja bersifat cauvinis tetapi juga mengamalkan dasar pentadbiran berstatus REJIM !

Tidak cukup dengan itu rejim DAP ini telah meyakinkan MMI bahawa mereka benar-benar bersifat MUNAFIK ! Kenapa ? Baca seterusnya .....

Dalam kepincangan isu membabitkan pelan induk pengangkutan awam Pulau Pinang atau lebih mudah disebut skandal terowong, rakyat Pulau Pinang khususnya orang-orang cina perlu sedar bahawa rejim DAP yang sedang meratah hasil dan hak rakyat Pulau Pinang hari ini telah bersikap begitu kurang ajar sekali.

Hanya kerana ketidakpuasan hati dan mungkin dendam politik terhadap Adun Tanjung Bungah yang dikatakan tidak sehaluan dengan dasar DAP maka 5 pembantunya diarahkan supaya melepaskan jawatan masing-masing sebelum 18 Februari 2018 minggu yang sama dengan Sambutan Tahun Baru Cina sedangkan kontrak mereka sehingga Mei 2018. Rujuk Sini 

Maksudnya di pecat melalui surat daripada jabatan sumber manusia, DAP negeri bertarikh 21 Januari 2018

MMI tak nak sentuh lagi soal kenapa Adun Tanjung Bungah diperlakukan sedemikian rupa walaupun beliau adalah salah seorang wakil rakyat dari parti DAP sendiri kerana yakin ramai yang dah faham isu tersebut. 

Cumanya sebagai manusia, MMI tumpang simpati dengan tindakan sedemikian memandangkan para pembantunya bakal menyambut Sambutan Tahun Baru Cina dalam keadaan tidak punya pekerjaan.

Bayangkan keadaan itu nanti ?

Itu satu perkara, yang lebih memeranjatkan MMI adalah berita yang disiarkan oleh RoketKini pada 24 Januari 2018 bertajuk DAP jelajah seluruh negara cari pekerja ‘malang’ menceritakan tentang perancangan Biro Buruh DAP, untuk menjelajah ke seluruh negara bagi ‘mencari’ golongan pekerja yang tertindas, dibuang kerja dan berdepan risiko ditamatkan pekerjaan.Wow hebat sungguh DAP sebab usaha yang nak dilakukan itu terarah kepada mereka-mereka yang ditakrifkan sebagai MALANG !

Naib Pengerusi Biro Buruh DAP, Amran Ahmad berkata siri jelajah tersebut akan turut menemui pimpinan parti peringkat negeri dan ahli-ahlinya untuk memberi taklimat mengenai aspek perundangan pekerjaan dan penjelasan mengenai isu 14 juta golongan pekerja di Malaysia.

“Biro kami juga akan membariskan para peguam yang memberi perkhidmatan secara professional untuk membela golongan pekerja kerana ramai daripada 14 juta pekerja di negara ini masih terpinga-pinga mengenai hak-hak mereka,

“Kebanyakannya tidak mempunyai kesatuan sekerja di tempat kerja mereka dan selalunya terpinga-pinga dan tidak tahu untuk berbuat apa-apa apabila ditindas majikan,” ... 

Well pertamanya berita ini disiarkan pada tarikh 24 Januari 2018 hanya 3 hari selepas 5 pembantu Adun Tanjung Bungah menerima surat pemecatan mereka.

Kalau benar DAP telus dalam memperjuangkan nasib pekerja yang tertindas rasanya Biro Buruh DAP ini perlu RUJUK dan SELESAIKAN isu membabitkan 5 pembantu Adun Tanjung Bungah terlebih dahulu.

Amran perlu kotakan janjinya dengan menemui pucuk pimpinan kerajaan DAP Pulau Pinang dan pemimpin tertinggi DAP terlebih dahulu dan ajar mereka mengenai aspek perundangan melibatkan nasib pekerja.

Kemudian Amran perlu kotakan janjinya dengan menyediakan barisan peguam kepada 5 pembantu Adun Tanjung Bungah supaya hak mereka dapat dibela.

Soalnya apakah ada usaha ke arah itu ?

Dan MMI optimis sehingga artikel ini ditulis tidak ada langsung terlintas di benak hati mereka untuk mensasarkan 5 pembantu terbabit dan kalau berlaku sekalipun selepas ini ianya disebabkan oleh penulisan ini ataupun suara-suara pihak yang lain berkenaan perkara yang MMI bangkitkan.

Jadi MMI nak pesanlah tak perlu retorik sangat kot sebab semua orang tau tempoh PRU14 dah semakin dekat .. Nak tunjuk kata DAP ni membantu ka ? Nak tagih kredit ?

Kepada Amran jangan jadi MUNAFIK ! Isu depan mata tapi bercakap berdegar-degar kalau belah sendiri pun tak boleh nak bantu dan tak nampak, apa maknanya ?

RETORIK !

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels