Followers

Thursday, 29 December 2011

Al-Kisah Wanita Cantik


Kita rehatkan sikit kepala kita dengan satu artikel menarik yang MMI nak berkongsi dengan semua.Sebuah kisah perihal manusia yang di gelar sebagai WANITA.Jom kita terjah.

Kisah wanita cantik, ceria, cergas, cerdik

WANITA dan kecantikan bagaikan aur dengan tebing, memang tidak boleh dipisahkan, jika dipisahkan, pincanglah lagu, pincanglah irama.

Begitulah perumpamaan yang mengaitkan wanita dengan kecantikan. Laporan yang mengatakan wanita menghabiskan sebahagian besar gaji untuk membeli kosmetik dan memberi fokus yang istimewa terhadap diri untuk kelihatan cantik bukanlah sesuatu yang mengejutkan.


Sebagai wanita, kita akan lebih terkejut jika ada wanita yang tidak memberikan perhatian terhadap kecantikan mereka dan sangat terkejut jika ada wanita yang langsung tidak tahu bagaimana hendak mencantikkan diri.

Kecantikan adalah salah satu antara kuasa wanita selain kelembutan dan sifat keibuan wanita. Lelaki mana yang tidak tertarik dengan wanita cantik, tanyalah mana-mana lelaki, sudah pasti jawapannya jelas dan spesifik, mereka sukakan wanita yang memiliki 4C iaitu CANTIK, CERIA, CERGAS DAN CERDIK, kerana itulah sebenarnya yang dikatakan cantik luar dan cantik dalam yang merangkumi aspek mental, fizikal, sosial dan spiritual.

Mengapa wanita obses dan sukakan kecantikan sampai sanggup berhabis duit untuk cantik.

Ada yang hendak cantik dengan sanggup melakukan pelbagai cara 7S: Susuk yang dimasukkan ke dalam badan; Suntik pada bahagian-bahagian yang boleh mempertingkatkan keyakinan diri wanita iaitu kawasan 5P, pinggang, punggung, perut, pipi dan payu dara; Senam habis-habisan; Sekat makan hingga kurang makan; Sapu krim putih muka dan kawal jeragat, jerawat; Sental badan untuk buang daki badan dan cerah kulit dan Surgeri kosmetik pada muka dan seluruh badan.

Semua usaha 7S sanggup dilakukan bagi wanita yang obses untuk cantik dan ada akses untuk jayakannya, tapi soal fulusnya perlulah difikirkan dengan tulus!

Kerana nak cantik, kosnya juga bukan sedikit, duit yang membukit, lama-lama jadi sikit, badan sihat cari duit, lama-lama jadi sakit kerana kuat cari duit, tapi semuanya wanita sanggup lakukan hanya kerana hendak Cantik dan Menarik, untuk menjadi perhatian dan anganan serta igauan kaum lelaki khususnya dan kecemburuan wanita lain yang menjadikan wanita cantik idola kerana kecantikan tubuh badan macam biola!

Mengapa wanita obses dan sanggup melakukan apa saja untuk cantik? Jawapannya terletak kepada perkataan Cantik itu sendiri. Cuba kita fahami satu persatu:


C - Cemerlangnya wanita itu sering dikaitkan dengan cantik dan intelek yang memiliki semua sifat wanita cemerlang iaitu Cantik, Ceria, Cergas dan Cerdik.

A - Aspirasi kepada kaum lelaki apabila berdampingan dan memiliki wanita cantik yang akan mempertingkatkan lagi semangat dan jati diri lelaki.

N - Nilai-nilai positif wanita yang disenangi seperti sikap kemanjaan, kemesraan dan keibuan banyak dikaitkan dengan wanita cantik.

T - Takluk dunia dengan kecantikan dan sejarah telah membuktikannya dengan kecantikan Cleopatra telah melemahkan pahlawan ternama Mark Anthony, bagaimana Majnun menjadi gila kerana kecantikan Laila!

I - Inspirasi wanita cantik juga menjadi dambaan lelaki dan tidak dinafikan bahawa cantik itu sebagai penyalur idea dan ilham yang memberi inspirasi kepada lelaki. Wanita-wanita Malaysia yang cantik antaranya Siti Norhaliza, Norfazura menjadi sumber inspirasi kepada wanita-wanita lain untuk kekal cantik dan menarik.

K - Kejayaan juga dikaitkan dengan kecantikan kerana wanita-wanita yang ternama dan berjaya ramai terdiri daripada wanita-wanita cantik, menarik dan bergaya.

Dengan tagline beauty is the sign of success menjadikan wanita sanggup beratur inline dan online untuk membeli kosmetik untuk cantik! Hingga wang mereka pun offline!

Penulis merupakan seorang PROF. MADYA DR. RUSINAH SIRON daripada Kolej Pengajian Siswazah UNITEN, Kampus Putrajaya.

Amacam ?

MMI.

No comments:

Post a Comment

Labels