Followers

Thursday, 29 December 2011

Ku Li Tuduh Tun Dr Mahathir Mencuri & Tidak Cerdik - Dia Ni Apa Hal ?


Kuli, Ahli Parlimen Gua Musang sejak 1974 yang juga Ketua UMNO Bahagian itu menjangkakan Anwar Ibrahim akan dipenjarakan, kerana menurutnya jika Anwar tidak dipenjarakan,UMNO akan habis punah ranah@mampos dalam PRU13 yang akan datang.

"La nih Anwar menjadi ketakutan kepada Najib. Ini mengikut logik yang aku tengok la.Kuli yakin yang anwar nih akan dipenjarakan Kalau anwar tak kena penjara alamat lingkoplah umno dalam PRU nanti...Itu komen Kuli sendiri

Kuli juga berpendapat Umno akan menerima kekalahan lagi dalam PRU13 nanti kerana orang cina dan india bukannya semakin mendekati Bn tetapi semakin jauh lagi adala...Menurut Ku Li, hampir 90% peratus pengundi China bersedia untuk mengundi Pakatan Rakyat. Ada pengundi India yang telah kembali menyokong Barisan Nasional, tetapi majoriti masih bersama Pakatan Rakyat. Pengundi Melayu pula kini terbahagi kepada dua.

Kuli menyifatkan pentadbiran najib ni sangat lemah disamping bini dia Rosmah akan menjadi liabiliti kepada kekalahan besar umno nanti.Mengikut Ku Li pentabiran sekarang nih selalu berdolak-dalik atau flip flop apabila mengemukakan sesuatu dasar. Dasar sorong tarik ini terjadi kerana ianya tidak difikirkan secara masak terlebih dahulu.


Mengenai isu hak royalti minyak, Ku Li dengan tegas menyatakan bahawa perjanjian antara Petronas dengan negeri-negeri jelas disebutkan sebagai hak royalti dan tidak ada fasal yang menyebut wang ehsan.

Malah Ku Li amat berbangga kerana beliau sebagai Pengerusi Petronas 1974 telah bertanggung jawab membuat butiran perjanjian minyak nih atas arahan Tun Abdul Razak.

"Walaupun perjanjian ini dalam bahasa hukum-hakam tetapi amat jelas Petronas wajib memberi 5% kepada negeri dimana minyak ditemui.


Mengulas mengenai Tun Dr. Mahathir beliau berkata bahawa Mahathir nih bukannya cerdik sangat. Dia selalu menjalankan dasar 'ad hoc'. Selalu mencuri@mencedok idea orang lain dan lepastu dia kata ni idea dia..

"Dia curi lah!. Aku selalu melihat dia 'playing to the gallery'," kata Ku Li, menerangkan pandangan dan pengalaman beliau selama 5 tahun bersama Mahathir Mohamad sebagai menteri.

Ku Li berpendapat  bahawa pentabiran pimpinan Najib Razak kebelakangan ini bukan sahaja lemah malah dalam keadaan yang huru hara  kacau bilau.Contohnya seperti isu Syarizat lebu NFC.Shahrizat sepatutnya dibuang. Termasuk beberapa orang menteri yang nama mereka telah busuk ditelinga orang ramai.

Inilah salah satu artikel yang tertulis dalam blog siasahkini.blogspot.com yang jelas daripada penulisan tersebut menunjukkan bahawa Ku Li telah mengeluarkan kata-kata yang cukup biadap apatah lagi kepada negarawan yang kita sayangi Tun Dr Mahathir serta menuduh YAB PM dan isteri dengan pelbagai tohmahan.

Jika ianya benar diperkatakan oleh Ku Li maka MMI kategorikan Ku Li sebagai bongkak dan sombong.Apakah beliau sebagai salah seorang pemimpin UMNO berhak membuat kenyataan sebegitu ? Apakah beliau lupa bahawa dunia pernah menyaksikan beliau ketika bersama Semangat 46 dulunya telah dihukum oleh rakyat kerana biadap dan sikap angkuhnya.

Apa pun sebagai rakyat Malaysia MMI mahukan supaya UMNO mengambil tindakan terhadap manusia bodoh dan sombong ini.Siapa Ku Li ni ??

Dan sekiranya ianya hanyalah satu tuduhan melulu oleh siasahkini.blogspot.com maka tindakan perlu diambil supaya sikap biadap dan tohmahan mengaibkan pemimpin dan negarawan negara tidak sewenang-wenangnya dilakukan oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab.

Kurang Ajar!

MMI.

No comments:

Post a Comment

Labels