Followers

Thursday, 3 October 2013

Lagi Cerita Racun !!


Belum pun reda dengan insiden keracunan makanan di Yan Kedah kini berlaku sekali lagi insiden hampir sama melibatkan pelajar sekolah.

Seramai 36 murid Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Tasek, Simpang Ampat, di sini, dikejarkan ke hospital selepas mengadu sakit perut, pening dan muntah.

Mereka adalah sebahagian murid yang menyertai Program Intensif Tahun Empat bagi menghadapi peperiksaan akhir tahun minggu depan. 

Murid terbabit mula mengadu sakit sebelum dikejarkan ke Hospital Sungai Bakap (HSB) kira-kira jam 9 malam tadi. 

Ada antara mereka diambil darah untuk ujian lanjut sebelum kesemuanya dibenarkan pulang selepas menerima rawatan pesakit luar.

Difahamkan, mereka itu mengadu sakit selepas makan nasi lauk ayam masak merah yang dibekalkan kantin sekolah kira-kira jam 6.30 petang.

Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SK Seri Mutiara Mohd Nor Hiesam Ismail berkata, murid terbabit adalah antara 106 murid tahun empat yang menyertai program berkenaan. 

Menurutnya, program itu bermula Isnin lalu dari 8 pagi hingga 10 malam setiap hari dan dijadualkan berakhir Jumaat ini. 

"Berikutan kejadian ini, pihak PIBG dan sekolah sudah mengambil keputusan untuk menghentikan program serta-merta. 

"Pihak kami dan sekolah akan melakukan siasatan bersama terhadap bekalan makanan yang diberikan kepada murid berdasarkan laporan daripada hospital," katanya.sumber 

Harapan MMI agar semua pihak sama-sama berusaha untuk pastikan insiden sebegini tidak berulang.Siapa jua yang terlibat dalam proses penyajian makanan ambillah tanggungjawab kerana ianya melibatkan banyak pihak.

Kita sendiri tidak pasti apakah ianya berpunca daripada sabotaj,lalai atau ambil mudah tetapi yang harus diingat mereka-mereka yang tidak berdosa akan menjadi mangsa.

Artikel berkaitan Klik Sini 

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels