Followers

Friday, 14 February 2014

Salji Di Malaysia !!


Berita tentang kemunculan salji di negara-negara Asia telah banyak di perdebatkan dan ada di antaranya di katakan akibat perubahan cuaca yang di akibatkan oleh pergerakan angin bla bla bla dan sebagainya.Namun sejauh manakah cakap-cakap tentang salji bakal turun di Malaysia ?

Sesuatu yang agak menarik untuk di perbincangkan !

Fenomena ganjil atau pelik yang berlaku di seluruh dunia kini bukan sahaja menggemparkan sesetengah pihak tetapi menjadi topik paling panas di meja-meja minum dan ada yang sudah meramalkan ianya berkaitan dengan dunia akhir zaman.

MMI tidak menafikan yang dunia ini satu hari nanti akan berakhir seperti mana yang telah tertulis dalam kitab suci Al-Quran namun MMI mahu mengajak semua untuk kita sama-sama kongsikan kupasan menarik dari sudut saintifik yang rasanya perlu sekurang-kurangnya menjadi pengetahuan kita bersama.

Negara beriklim tropika dan panas mula menerima kesan akibat perubahan cuaca mendadak pada tahun ini dan sebahagian kawasan seperti Mesir serta Vietnam turut dilitupi salji tebal.

Perubahan magnet pada kerak bumi menyebabkan Kutub Utara bergerak dengan lebih cepat ke arah Siberia untuk berada pada kedudukan 40 darjah.

Beberapa kajian mendapati pergerakan itu berlaku semakin laju iaitu pada jarak 42 km sebulan dan dianggarkan berganjak sebanyak 2 km sehari pada 2013. Ia merentasi garisan Khatulistiwa untuk berada pada kedudukan 40 darjah di selatan.

Jika keadaan itu berlaku, seluruh permukaan bumi berkemungkinan akan berubah seperti dipaparkan dalam filem sains fiksyen berjudul ’2012′.

Paling memeranjatkan, kawasan Amerika Selatan terutamanya Brazil didakwa akan menjadi Kutub Utara manakala India menjadi Kutub Selatan.

Bagaimana dengan nasib Malaysia? Ia dikatakan akan membeku dan berada sebaris dengan India, sekali gus meletakkan garisan Khatulistiwa berada di Antartika.


Bandar pesisir pantai bakal tenggelam dan Australia Barat dipercayai turut mengalami nasib sama serta setengah negara mengalami waktu siang atau malam lebih panjang.

Fenomena medan kutub bumi menyongsang dikhuatiri mengakibatkan bencana alam lebih dahsyat seperti taufan, gempa bumi dan letusan gunung berapi.

Selain itu, ia juga akan memberi kesan besar kepada ekosistem dan migrasi haiwan yang selama ini bergantung kepada perubahan musim dan iklim di sesuatu kawasan.

Medan magnet bumi juga akan menjadi lemah dan terdedah kepada fenomena ribut suria serta sinaran kosmik iaitu partikel bertenaga tinggi dan gelombang elektromagnet dari angkasa lepas.


Pergerakan kutub memang sedang berlaku dan ia boleh dilihat menerusi kejadian bencana alam yang didakwa berpunca daripada pemanasan global dan perubahan iklim secara mendadak sejak akhir-akhir ini.

Pelbagai teori didedahkan menyebabkan saintis menganggarkan medan magnet akan menyongsang dalam tempoh dua tahun lagi berdasarkan pergerakan kutub yang semakin laju.sinarharian

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels