Followers

Thursday, 29 December 2011

Benarkah Tiada Rasuah Dalam Pakatan Rakyat ?


Naib Ketua Pemuda MCA, Datuk Yoo Wei How mencabar Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menjelaskan kepada umum mengenai dakwaan pemberian projek didedahkan Timbalan Ketua Menteri II, P Ramasamy baru-baru ini.

Menurutnya, perkara ini perlu diselesaikan secepat mungkin oleh Guan Eng kerana ia bukanlah isu kecil, tetapi melibatkan kepentingan rakyat Pulau Pinang secara keseluruhan.

“Rasuah adalah kesalahan besar. Tidak kisahlah sama ada dakwaan itu betul atau tidak. Ia tetap tugas Guan Eng sebagai Ketua Menteri untuk memberi respons dan bukannya hanya memberi alasan.

“Saya juga pelik kenapa Guan Eng masih berdiam diri apabila Adun Seri Delima, RSN Rayer secara terbuka mencabar Ramasamy mendedahkan bukti dan melaporkannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Selain itu, Wei How turut menegur kerajaan Pulau Pinang yang sering kali mendakwa mereka sentiasa mengamalkan polisi kecekapan, akauntabiliti dan ketelusan namun situasi semasa menggambarkan sebaliknya.

“Respons daripada Rayer dan penafian pantas oleh Ramasamy yang mengatakan beliau tidak pernah mengeluarkan kenyataan seperti itu seolah-olah DAP Pulau Pinang mahu membersihkan isu ini dengan mendakwa ia adalah krisis dalaman,” katanya.

Isu ini semakin panas apabila Pengerusi DAP, Karpal Singh menuduh Ramasamy cuba menentangnya disebabkan beliau menolak untuk mendapatkan projek berkepentingan.

Macam mana ni,kalau berdasarkan laporan di atas jelas menunjukkan dalam Pakatan Haprak juga wujud budaya rasuah ni.Tapi ada sorang mamat ni dari parti sahabat Lim Guan Eng telah menyatakan bahawa negara hanya boleh diselamatkan dari budaya rasuah apabila Pakatan Haprak memerintah.Eh betul ke ? Tak percaya jom kita tengok.


Pas Perak menyifatkan amalan rasuah di negara ini hanya dapat dibanteras jika PR memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) nanti.

Pesuruhjaya, Abu Bakar Hussain berkata, kes rasuah di negara ini cukup membimbangkan dan sejak 54 tahun mencapai kemerdekaan gejala ini tidak pernah surut, bahkan sentiasa membuak-buak dalam kalangan masyarakat.

Menurutnya, pelbagai kempen dan strategi dilaksanakan khususnya oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), namun sehingga kini hanya kumpulan bawahan sahaja yang dikenakan hukuman, manakala kumpulan atasan seolah-olah kebal dari segala hukuman.

“Sebagai sebuah negara yang memartabatkan agama Islam sebagai agama rasmi negara dan majoriti rakyatnya pula beragama Islam, gejala yang menular dalam masyarakat kita hari ini cukup memalukan.

“Sepatutnya, kerajaan yang memerintah hari ini perlu lebih proaktif untuk membanteras gejala rasuah daripada terus menjadi barah kepada masyarakat Malaysia,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Tambah beliau, kecuaian dan pengabaian dalam memelihara ajaran Islam dan tidak menjadikannya sebagai agenda utama dalam pentadbiran negara akan menyebabkan rasuah akan terus kekal bermaharajalela dan sukar diperangi.

“Satu-satunya cara untuk memerangi gejala rasuah ialah dengan kembali kepada ajaran Islam yang sebenar dan bukannya menggunakan Islam hanya apabila tersepit sahaja” ujarnya.

Beliau berkata, sekiranya duit yang berbilion yang tiris dan bocor kerana rasuah dapat dibendung serta digunakan untuk kegunaan manfaat rakyat, negara akan lebih maju lagi.

Abu Bakar Hussain ni bercakap apa ? Dia rasa Pas tu hebat sangat dah ke ? 

MMI pernah menyaksikan sendiri bagaimana dalam setiap pilihan raya puak-puak Pas ni menuduh UMNO hanyalah sebuah parti yang menggunakan duit untuk menggerakkan jenteranya namun dalam salah satu pilihan raya kecil juak-juak Pas ni sanggup berbaris panjang semata-mata untuk mendapatkan UPAH setelah penat seharian mencaci petugas-petugas UMNO dan Barisan Nasional.

UMNO DITUDUH RASUAH kalau PAS UPAH!

Sembang apa Bro.....

MMI

No comments:

Post a comment

Labels