Followers

Monday, 27 February 2012

BUKTI Guan Eng Cetuskan Kekacauan Di Speaker Corner Pulau Pinang


Kejadian yang tidak diingini telah pun bermula di bumi darah tumpah kita wahai semua para pejuang UMNO .DAP dikepalai oleh Lim Guan Eng telah menjadikan alasan Perhimpunan Hijau sebagai medan untuk mengapi-apikan sentimen perkauman kepada barisan Cina DAPigs yang hadir. Guan Eng sememangnya mahu menjadikan "Speaker Corner"  di Padang Kota sebagai permulaan untuk membangkitkan perasaan ini seterusnya mahu memperlihatkan kepada dunia luar Malaysia juga sebenarnya tidak aman.

Buktinya Guan Eng sendiri sebagai seorang Ketua Menteri telah menafikan peranan pihak Polis dengan tidak memaklumkan kepada mereka berkenaan Perhimpunan Hijau yang diadakan.Hairan bagaimana seorang pemimpin yang diangkat oleh juak-juak Pas sebagai khalifah Umar Abd Aziz ini boleh terlepas pandang berkenaan soal keselamatan sewaktu perhimpunan hijau berlangsung.Atau sememangnya maklumat tersebut tidak mahu dibocorkan kerana peranan mereka untuk menyemai api perkauman tercapai.Lihat video dibawah apa yang diungkapkan oleh Lim Guan Eng !
Laporan dari Bernama,
Polis Pulau Pinang kecewa dengan penganjur Perhimpunan Hijau 2.0 yang mengadakan perhimpunan di Sudut Pidato, Padang Kota di sini, Ahad, kerana mereka langsung tidak memaklumkan kepada polis mengenai acara itu sehingga berlaku kekecohan.

Ketua Polis Negeri Datuk Ayub Yaakob berkata penganjur hanya memaklumkan kepada polis selepas berlaku kekecohan sehingga menyebabkan seorang wartawan dan seorang jurugambar sebuah akhbar berbahasa Cina cedera.

"Memang tidak memerlukan permit tetapi sepatutnya penganjur memaklumkan atau berunding dengan pihak polis berhubung perhimpunan berkenaan supaya polis dapat bersiap sedia atau menempatkan anggota di kawasan berkenaan bagi mengelak sebarang perkara tidak diingini berlaku.

"Bila berlaku kekecohan, baru penganjur maklumkannya dan mereka juga cuba menyalahkan polis kerana lambat bertindak," katanya kepada Bernama di sini malam Ahad.

Perhimpunan Hijau 2.0 yang disertai hampir 1,000 orang itu bertukar kecoh apabila sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) turut hadir membantah perhimpunan yang berlangsung pada pukul 6 petang itu.

Kekecohan berlaku apabila lebih 50 anggota NGO termasuk sekumpulan lelaki bermotosikal menghampiri perhimpunan Hijau 2.0 yang membantah operasi kilang Lynas di Gebeng, Pahang, sehingga berlaku tolak-menolak.

Kejadian menjadi bertambah kecoh ketika Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng yang turut menghadiri perhimpunan itu naik ke pentas untuk berucap sehingga terpaksa dikawal beberapa pengawal bagi menghalang anggota NGO berkenaan menghampirinya.

Keadaan menjadi semakin tegang apabila kenderaan yang dinaiki Lim ketika hendak meninggalkan perhimpunan itu dihalang anggota NGO sehingga berlaku pergelutan antara mereka dengan peserta perhimpunan yang cuba membuka laluan kepada Ketua Menteri itu.

Dalam keadaan tegang itu, wartawan dan jurugambar akhbar Kwong Wah Jit Poh iaitu Andrew Chew, 29, dan Lee Hong Chun, 25, masing-masing cedera di bahagian badan dan kepala ketika sedang menjalankan tugas.Mereka kini dirawat di Hospital Pulau Pinang (HPP).

Ayub berkata polis mengambil tindakan segera selepas dimaklumkan mengenai kejadian itu dengan menghantar 40 pegawai serta anggota polis untuk mengawal keadaan dan bertindak segera menyuraikan pertembungan dua kumpulan itu bagi mengelak keadaan lebih teruk.

"Apa yang saya pelik kenapa penganjur perhimpunan di Kuantan,Pahang boleh berbincang dengan polis sebelum mengadakannya tetapi penganjur di Pulau Pinang tidak boleh berbuat demikian," katanya.

Katanya siasatan lanjut sedang dijalankan termasuk menyiasat pihak yang bertanggungjawab mencederakan dua petugas media berkenaan. - BERNAMA

Itulah kronologi yang berlaku di petang keramat tersebut.MMI yakin sekiranya sesiapa saja yang berada dilapangan tersebut pada hari kejadian sudah pasti akan meletakkan maruah orang Melayu sebagai yang paling depan apabila melihat dan mendengar ucapan dan memekan daripada para penyokong DAPigs.  

Akhirnya terjadilah kejadian seumpama ini yang pastinya menyusahkan semua pihak.Apa pun MMI ucapkan tahniah dan syabas kepada semua anak-anak Melayu yang berada di medan hadapan pada hari kejadian kerana kita telah memberikan mereka mesej jelas JANGAN CUBA MAIN DENGAN API !!


MMI

No comments:

Post a Comment

Labels