Followers

Sunday, 14 July 2013

Mereka Tidak Di Benarkan BERPUASA Di Bulan Ramadhan !!


Bulan Ramadhan merupakan bulan suci yang amat di nanti-nantikan oleh umat Islam di seluruh dunia.Disamping dapat berpuasa di siang hari, aktiviti keagamaan lain seperti tarawih, qiamulail dan sahur turut dapat dijalankan.

Namun, berbeza dengan masyarakat Islam di China di mana pihak berkuasa tempatan tidak membenarkan mereka menjalankan sebarang aktiviti keagamaan pada bulan Ramadhan.Sekiranya di dapati berbuat demikian, mereka akan dikenakan hukuman yang amat berat.

Nak tahu dengan lebih lanjut, baca kat bawah ni.. 

Kumpulan hak asasi manusia menggesa China menarik balik sekatan terhadap penduduk Uighur di wilayah Xinjiang yang dianggap menghalang mereka menyempurnakan ibadat puasa di bulan Ramadan sejak Selasa lalu.

Beijing mengenakan sekatan tertentu selepas rusuhan meletus di wilayah terbabit dan ia menghalang umat Islam daripada menunaikan solat di masjid dan selain turut menjejaskan puasa mereka pada siang hari.

Pelajar sekolah rendah tidak digalakkan berpuasa atas alasan kesihatan” Luo Fuyong, Jurucakap Wilayah Xinjiang.

Jurucakap Kongres Uighur Sedunia, Dilxadi Rexiti mendedahkan pegawai kerajaan masuk ke rumah penduduk Uighur dan memberikan mereka buah-buahan dan minuman ketika siang hari sedangkan mereka sedang berpuasa.

Larangan berkumpul

Pihak berkuasa juga melarang sesi bacaan teks agama dan memantau tempat ibadat termasuk memerhati semua masjid selama 24 jam di Karamay, lapor Karamay Daily.

Pegawai Suruhanjaya Kebebasan Agama Antarabangsa Amerika Syarikat (USCIRF), Dr Katrina Lantos Swett, berkata langkah berkenaan tidak akan membantu menghalang pergolakan etnik. “Dilancarkan atas nama kestabilan dan keselamatan, kempen penindasan terhadap penduduk Islam Uighur oleh Beijing, termasuk menyasarkan perhimpunan aman persendirian bagi pengajian agama,” kata Lantos Swett.

“Tindakan itu tidak akan membawa kestabilan dan keselamatan sebaliknya lebih menyebabkan ketidakstabilan dan keadaan tidak selamat.”

Jurucakap Wilayah Xinjiang, Luo Fuyong menafikan bahawa kerajaan mengenakan sekatan kepada penduduk Islam wilayah itu melaksanakan ibadat Ramadan.

“Kami hormati kepercayaan agama dan budaya (Uighur), ini jelas,” kata Luo.

Bagaimanapun, beliau mengakui pelajar Uighur terutama di sekolah rendah tidak digalakkan berpuasa di bulan Ramadan atas alasan kesihatan.

Ramai kena penjara

Dalam laporan tahunan USCIRF, penduduk Islam Uighur terus dipenjara kerana melaksanakan aktiviti agama. Kakitangan kerajaan, profesor dan pelajar didenda kerana berpuasa. 

Satu lagi laporan Persatuan Uighur Amerika di Washington pada April lalu menyebut, seorang pemilik restoran Uighur dari Hotan berkata, Ramadan disifatkan sebagai peluang untuk membaiki dan mengubahsuai perniagaan. Sebarang restoran ditutup untuk dibaiki pada bulan puasa akan didenda. - AGENSI 

Psss Bersyukur la kita dapat menjalankan ibadah puasa dengan sempurna kat Malaysia ni..

MMI

2 comments:

  1. Patut la cina lahanat kt malaysia ni tunjuk kurang ajar kt agama islam skrg ni.. rupanya ikut prangai kt negara asal usul diorg.. bgsa paling pengotor..

    ReplyDelete
  2. Tunggu la .... perkara ini akan berlaku juga di Penang satu hari nanti ... dulu dah ada ura-ura nak haramkan Pasar Ramadhan...

    ReplyDelete

Labels