Followers

Friday, 4 July 2014

Isu Pengemis PENJELASAN Dari Tengku AdnanMenteri Wilayah Persekutuan  Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor bersedia untuk memperjelas dan memberi penerangan tentang tujuannya menangani pengemis dan isu gelandangan di ibu negara yang disalah anggap sesetengah pihak.

Katanya, beliau ambil maklum rungutan rakyat serta kawan-kawan berkaitan isu gelandangan yang dibangkitkan termasuk mengenakan denda terhadap pengemis dan mereka yang memberi wang kepada golongan terbabit.

Menerusi laman Facebooknya malam ini, Tengku Adnan menjelaskan, niatnya adalah untuk membetulkan keadaan tetapi jika ada yang membuat tanggapan atau persepsi berbeza berhubung cadangannya itu, beliau bersedia memperjelaskannya.

Beliau membuat kenyataan itu ekoran respons pelbagai pihak yang tidak setuju dengan saranan supaya pengemis dan mereka yang memberikan wang kepada golongan itu didenda.

Selain itu, ada pihak turut membantah supaya kumpulan yang membantu gelandangan ini termasuk menyediakan makanan beroperasi dua kilometer dari tempat sekarang di Bukit Bintang.

Menurut Tengku Adnan, beliau tidak menidakkan usaha-usaha murni mana-mana pihak yang membantu gelandangan dan fakir miskin di ibu kota.

“Saya juga telah terbaca kata-kata kesat yang telah dilemparkan kepada saya. Saya nak maklumkan bahawa niat saya tak sedemikian,” tulisnya di laman sosial berkenaan.

Beliau berharap masyarakat dan orang ramai faham masalah yang sedang dihadapi berpunca kegiatan pengemis dan gelandangan yang menjelaskan imej Kuala Lumpur.


Malah semakin ramai pengemis warga asing di negara ini bahkan ada pengemis yang dikatakan mampu tinggal di hotel tiga bintang hasil mengemis.

“Niat saya nak jadikan ibu kota bersih. Untuk itu, saya sedia mendengar dan buat pindaan terhadap apa-apa yang perlu. Kita tidak pernah menghalang sesiapa pun untuk menderma, cuma dermalah di tempat yang sebetulnya,” tegasnya.bnbbc

Komen MMI satu tindakan yang seharusnya disokong , kita sering kali dapat melihat mereka-mereka yang mengambil kesempatan diatas kesusahan orang lain dan perlu ada usaha untuk menanganinya.

Dermalah ditempat yang sepatutnya !! 

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels