Followers

Monday, 30 March 2015

Rang Undang2 Pencegahan Keganasan 2015 PoTA Di Bentang Hari Ini

Apa yang kita harapkan semoga pembentangan PoTA mampu menyelesaikan banyak perkara yang dilihat semakin menjadi-jadi.

Alasan kononnya atas nama hak dan kebebasan rasanya tidak lagi relevan sekiranya tindakan itu boleh atau menyebabkan pihak lain berasa tidak selesa.

Apa yang pasti , selepas ini kita mungkin akan mendengar suara-suara sumbang kononnya PoTA bukanah satu undang-undang yang baik.

Maklumlah yang bersuara tu selalunya mereka yang suka meliwat undang-undang !

Rang Undang-Undang Pencegahan Keganasan (POTA) 2015 dibentangkan untuk bacaan kali pertama di Dewan Rakyat hari ini.

Rang undang-undang tersebut yang akan membolehkan pihak berkuasa melakukan tahanan pencegahan dibentangkan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Suspek boleh ditahan sehingga 59 hari sebelum dibawa Lembaga Pencegahan Keganasan yang mana boleh dikenakan hukuman penahanan selama dua tahun.

Ekoran itu juga, tempoh penahanan juga boleh diperbaharui.

Bagaimanapun, lembaga itu mempunyai kuasa untuk menentukan sama ada penahanan itu mempunyai asas dan mengarahkan individu itu dibebaskan jika perlu.

Akta itu juga mencegah penahanan daripada mengganggu mahkamah dengan matlamat untuk membuat permohonan semakan kehakiman atau habeas corpus.

Ahli lembaga terdiri darpada pengerusi, timbalan pengerusi dan antara tiga hingga enam menjadi anggota lemabaga, yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong untuk berkhidmat selama tiga tahun.

Pengerusi memerlukan kelayakan undang-undang dan sekurang-kurangnya 15 tahun pengalaman di lapangan tetapi tidak memperincikan kriteria bagi anggota yang lain.

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels