Followers

Saturday, 6 January 2018

TEROWONG Lagi Dokumen Di Serah Kepada SPRM


Sejak kepincangan perancangan projek terowong Pulau Pinang didedahkan banyak pihak termasuk daripada kementerian terlibat sudah pun memberikan maklum balas.Sehingga ke saat ini janji kerajaan DAP Pulau Pinang untuk menyerahkan dokumen kepada pihak kementerian masih lagi menjadi misteri.

Tidak cukup dengan itu pelbagai kelemahan telah pun didedahkan oleh banyak pihak termasuklah rungutan daripada rakyat berkenaan kehidupan marin yang dikhuatiri akan terjejas.

Tapi seperti biasa, kerajaan negeri Pulau Pinang yang dikepalai DAP ini bukanlah sebuah kerajaan negeri yang punya kriteria berstatus profesional tetapi ditadbir oleh sekumpulan ahli politik besar kepala dan isu membabitkan terowong ini tidak ditangani dengan serius oleh kerajaan DAP Pulau Pinang.

Akibat daripada tindakan sebegitu maka Naib Presiden PCM telah mengemukakan dokumen baharu kepada SPRM berkaitan projek terowong Pulau Pinang.

Naib Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat projek terowong bawah laut di Pulau Pinang yang kontroversial, mendakwa banyak soalan dan bukti baru berhubung projek berkaitan masih tidak dijawab.

Huan dilaporkan telah mengemukakan beberapa dokumen kepada pegawai SPRM.

“Kami telah mengemaskini maklumat terkini dan diharapkan SPRM akan meneliti perkara ini lebih lanjut,” katanya sebelum memasuki ibu pejabat SPRM.

Dia mendakwa bahawa kerajaan Pulau Pinang masih belum menjawab beberapa soalan mengenai projek itu.

“Mengapakah kerajaan negeri membenarkan syarikat khas Khusus Tunnel Pulau Pinang (SPV) untuk pra-penjualan hak tanah negeri bernilai RM3 bilion walaupun projek jalan raya telah berlanjutan selama empat tahun sebelum pembinaan dimulakan?

“Apa yang berlaku kepada kajian kemungkinan dan kajian terperinci bernilai RM305 juta yang masih belum siap walaupun kerajaan Pulau Pinang telah membayar RM220 juta kepada SPV, jumlah yang sebelum ini dikenal pasti sebagai 400% di atas skala yang diwartakan?”, Katanya.

Beliau juga mendakwa bahawa sumber telah memaklumkan kepada beliau bahawa kerajaan Pulau Pinang telah membenarkan syarikat SPV untuk menjual 20.23 hektar tanah kerajaan di Gurney Drive kepada sebuah syarikat tersenarai bernilai RM2.38 bilion untuk membangunkan City of Dreams di mana majlis perasmian penjualan itu telah dihadiri Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

“Telah diumumkan bahawa projek ini, yang akan dimiliki 100% secara persendirian dalam usaha sama antara syarikat tersenarai dan syarikat SPV Tunnel Pulau Pinang, akan mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM15 bilion.

“Saya mengajukan soalan-soalan ini tentang kenapa kerajaan Pulau Pinang seolah-olah memberikan keuntungan 100% kepada pemaju hartanah milik swasta dan tidak membenarkan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) milik kerajaan dalam projek keseluruhan yang bernilai RM15 bilion,” katanya.

Huan berkata beliau berharap SPRM dapat menyiasat apa yang dikatakannya sebagai “projek yang sangat berat sebelah” yang kelihatannya menguntungkan pemaju dengan mengorbankan wang pembayar cukai.

Sehingga artikel ini ditulis, kerajaan DAP Pulau Pinang lebih banyak bersikap acuh tak acuh dan langsung tidak serius untuk menyelesaikan permasalahan yang sudah wujud akibat perancangan dangkal yang telah pun menggadaikan wang rakyat.

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels