Followers

Tuesday, 26 June 2012

Tuduhan & Fitnah - SPR Buat Laporan Polis


Pertama sekali MMI menyokong tindakan SPR membuat laporan polis terhadap pelbagai fitnah dan tuduhan yang lemparkan oleh mereka-mereka diluar sana.Percaya bahawa tindakan menuduh dan menfitnah terhadap SPR dibuat hanyalah untuk membangkitkan sentimen kemarahan rakyat supaya SPR dilihat sebagai sebuah badan yang tidak bebas dan mampu memastikan kemenangan satu-satu parti yang bertanding dengan mengubah keputusan undian rakyat.

Semuanya bermula apabila Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini membuat laporan polis bagi menjaga nama baik dan integriti sebagai sebuah badan bebas agar siasatan lanjut dijalankan untuk memastikan tiada mana-mana pihak sewenang-wenangnya melemparkan tuduhan memfitnah.


Setiausahanya, Datuk Kamaruddin Mohamed Baria berkata, beliau membuat laporan polis berdasarkan dakwaan yang dibuat oleh bekas ahli UMNO, Zulkifli Ismail seperti disiarkan di dalam akhbar Harakah bilangan 1750, 11 hingga 14 Jun 2012 di muka surat N24.

“SPR memandang serius dakwaan dan tuduhan ini. Zulkifli mengaku bahawa pernah mengundi dua kali pada pilihan raya umum tahun 80-an di dua pusat pengundian iaitu di Dewan Undangan Negeri (DUN) Permatang dan Kunci Air, Tanjung Karang.

“Dia juga mendakwa SPR menipu apabila satu nama boleh mengundi di semua unit pusat mengundi dan pada pilihan raya umum 2008, tiga rakannya tidak dapat mengundi disebabkan nama mereka sudah digunakan orang lain," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Tambah Kamaruddin lagi, Zulkifli turut mendakwa SPR mengeluarkan kad pengenalan palsu dengan menggunakan nama orang lain dan gambar orang yang akan mengundi.

“Dakwanya lagi, SPR menggunakan nama pengundi yang dikenal pasti tinggal di luar negara dan tidak balik mengundi.

“Zulkifli juga mendakwa melalui sumber maklumat yang diperoleh, kad pengenalan palsu (MyKad) dibuat di kilang di Klang dan cip dalam kad pengenalan itu dari China," ujarnya. - UTUSAN.

MMI kata , kemenangan Pakatan Haprak di Pulau Pinang,Kedah dan Selangor juga boleh dipertikaikan kerana mungkin juak-juak Pakatan Haprak mengundi seorang seratus kali pada hari pengundian tersebut. 

Semua rakyat Malaysia sudah mengenali siapa di sebalik Pakatan Haprak kalau buka mulut saja sudah pasti fitnah dan penipuan sentiasa menjadi agenda.

Apa pun tindakan SPR membuat laporan polis seharusnya menjadi pentas terbaik untuk Zulkifli memberikan bukti di atas apa yang diungkapkannya.

Pssst bagi bukti bro jangan cakap saja..Kat mana kilangnya ??

MMI.

No comments:

Post a Comment

Labels