Followers

Sunday, 29 September 2013

Alo Guan Eng Ang Ni Cina Bukit Ka ???


Isu budak-budak tadika buat mesyuarat yang melanda parti DAP cukup memalukan apatah lagi dalam keadaan Guan Eng dan pencacai-pencacainya sibuk menuduh sana sini.Maruah parti DAP benar-benar tercalar apabila kesilapan demi kesilapan terbongkar membuktikan bahawa DAP dan pimpinannya bukanlah yang terbaik malah jauh meleset dari apa yang Mat Sabu sering gula-gulakan.Khalifah ?? Puiii...

Pendaftar Pertubuhan [ ROS ] di sini ingin menerangkan sekali lagi tentang isu Pemilihan CEC DAP khasnya untuk pemahaman semua yang terlibat secara langsung dalam hal ini memandangkan tindakan pemimpin DAP yang mendukacitakan.


Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng harus belajar membaca dan memahami apa yang telah dinyatakan oleh ROS mengenai pemilihan semula CEC DAP.  

ROS tidak pernah menyatakan yang DAP tidak boleh mengadakan 'Special Congress' tetapi hanya telah mengingatkan DAP supaya mengikut peruntukan-peruntukan dalam Undang-undang tubuhnya sendiri semasa mengadakan pemilihan semula tersebut.

Dalam hal ini penghantaran Notis Panggilan kepada ahli dalam tempoh 10 minggu sepertimana yang tercatat di dalam Undang-undangnya harus di patuhi.


Harus ditekankan disini bahawa DAP telah menghadapi tindakan undang-undang oleh ahli-ahlinya sendiri dan ini tidak ada kaitan sama sekali dengan ROS, memandangkan ahli-ahlinya sendiri telah membawa perkara mengenai pemilihan CEC DAP yang tidak teratur ke muka pengadilan.

Adalah tidak wajar ROS dikaitkan dalam hali ini memandangkan tindakan ini daripada akar umbinya sendiri.

Namun demikian, Seksyen 18C, Akta Pertubuhan menyatakan hal ehwal parti adalah muktamad dan konklusif serta tidak boleh dibawa ke mahkamah tetapi ini tidak bererti ROS tidak mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan demi menegakkan kebenaran khasnya bila hak ahlinya terjejas.

Akta Pertubuhan 1966 [ Akta 335 ] adalah suatu Akta yang telah diluluskan oleh Parlimen dan semua pihak harus menghormatinya dan ROS yang bertanggungjawab dalam menguatkuasakannya.

DATO' ABDUL RAHMAN BIN OTHMAN
Pendaftar Pertubuhan Malaysia
Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia


Amacam ? Guan Eng nak bersuara lagi ka ? Rasanya tak payah kot dok diam-diam selesaikan penipuan yang ang lakukan tu dulu.Tak payah juga dok kalut sangat tentang politik luar sebab politik DAP sendiri pun berterabur macam haram..


MMI

No comments:

Post a Comment

Labels