Followers

Thursday, 8 May 2014

Hati-Hati tentang HAK !!


Bila menyebut tentang hak sudah pasti setiap dari kita akan melihat kepada perkara-perkara asas berkenaan kepentingan individu dan juga perkara-perkara yang menjadi rutin kehidupan manusia di muka bumi.MMI pasti mereka-mereka di luar sana juga punya hak masing-masing namun yang menjadi persoalannya adalah sejauh mana hak seseorang itu benar-benar hak yang sepatutnya kita hormati ?

Bukan sesuatu perkara mudah kerana pada pandangan MMI jika kita tersilap menghormati hak ia mampu mengundang bukan sahaja masalah tetapi kehancuran generasi selepas kita.

Cerita di bawah barangkali mampu memberikan kita semua sedikit pencerahan apa yang MMI maksudkan ! Cuma MMI nak ingatkan kepada mereka yang membaca jangan buat kesimpulan awal , baca sehingga ke perenggan terakhir.

Isu memiliki dara tetap menjadi kebimbangan wanita moden di Tunisia walaupun sebahagian besarnya mengamalkan seks sebelum nikah.

Bulan April merupakan waktu yang menjadi pilihan bagi kebanyakan pasangan di Tunisia untuk mendirikan rumah tangga. Banyak persediaan yang perlu dilakukan selain majlis resepsi dan keperluan rumah.

Namun, persediaan terpenting bagi mereka ialah melakukan pembedahan bagi memulihkan dara. Bakal pengantin perempuan akan melakukan pembedahan itu untuk menempuhi saat malam pertama perkahwinan.

Ini kerana mereka bimbang tidak diterima suami setelah mengetahui tidak lagi suci kerana telah melakukan hubungan seks sebelum berkahwin.

Wanita yang telah hilang kesucian kerana kehidupan bebas dianggap sebagai golongan tidak bermoral dalam budaya masyarakat negara itu yang berpegang kepada ajaran Islam.

Kebahagiaan

Pakar Ginekologi (sakit puan), Dr. Faouzi Hajri memberitahu, wanita Tunisia memilih untuk melakukan pembedahan hymenoplasty atau hymenorrhaphy demi kebahagiaan suami.

Katanya, mereka juga tidak menyesal dengan pembedahan itu kerana apa yang penting adalah untuk meyakinkan suami mengenai kesucian diri setelah berkahwin.

"Golongan wanita berusia 18 hingga 45 tahun yang rata-ratanya bekerja mengamalkan seks bebas secara aktif," ujarnya.

Seorang wanita boleh melakukan pembedahan membina semula selaput dara mereka dengan mudah di negara Afrika Utara itu.

Pembedahan di hospital hanya mengambil masa selama 30 minit dengan kos $100 hingga $700 Euro (RM1,760 hingga RM3,070).

Mereka juga perlu menjalani rawatan selama seminggu selepas perkahwinan. Jahitan pembedahan masih kuat dalam tempoh tersebut.

Sementara itu, seorang bakal pengantin, Salima Mahadi, 32 mengaku dia telah melakukan pembedahan itu agar kehormatannya tidak dipersoalkan suami pada malam pertama perkahwinan.

"Kehormatan wanita tidak boleh ditentukan dengan hanya mengambil kira kehilangan beberapa titis darah," ujar Salima.

Katanya, beliau kecewa apabila bekas teman lelakinya enggan berkahwin setelah mengetahui dia tidak lagi suci, sebaliknya mengambil kesempatan mengajaknya ke ranjang.

Pakar Bedah Hymenoplasty, Dr. Moncef Kamel pula memberitahu, tidak kurang 100 orang wanita tempatan datang ke kliniknya setiap tahun untuk melakukan pembedahan. Ada juga yang datang dari Libya dan Algeria.

Konservatif

Tunisia merupakan sebuah negara Arab yang paling lantang bersuara mengenai hak wanita sejak tahun 1950-an. Hak kesaksamaan jantina dalam perlembagaan kemudian dipinda dan diterima pakai bermula Januari lalu.

Perubahan demografi telah memberi tekanan kepada kebebasan individu. Hubungan seks luar nikah menjadi sesuatu yang biasa kepada lelaki dan wanita. Mereka juga memilih untuk lambat berkahwin.

Bagaimanapun, lelaki Tunisia masih mengamalkan sikap konservatif dan memilih wanita yang masih dara sebagai isteri. Faktor itu juga menyebabkan pembedahan pemulihan dara mendapat permintaan tinggi.

Ahli sosiologi, Tarek Belhadj Mohamed berkata, sikap lelaki negara itu mencerminkan sikap kepura-puraan dalam masyarakat Tunisia.

Jelasnya, masyarakat juga enggan mengiktiraf dan menerima perubahan tingkah laku sebahagian besar daripada penduduk di negara itu.

Beliau menganggarkan hampir 75 peratus daripada wanita yang ingin berkahwin menjalani pembedahan pemulihan dara.

Bagi Tarek, pembedahan memulihkan selaput dara sebagai satu bentuk diskriminasi terhadap wanita.

"Cara hidup moden kini menjadi gaya muda-mudi di Tunisia. Bagi wanita moden, mereka turut mempersoalkan mengapa tidak boleh mengamalkan seks bebas seperti lelaki?

"Namun realitinya, masyarakat masih mengambil berat soal kesucian wanita," ujarnya penuh kekesalan. - AFP

Daripada apa yang telah kita baca di atas sana jelas ia sebenarnya bermula daripada tuntutan hak individu yang kemudiannya menjadi satu masalah besar bukan sahaja kepada individu tetapi juga kepada generasi.

Inilah yang MMI maksudkan jangan sesekali kita di buai dengan desakan demi desakan berkaitan sesuatu perkara yang pada pandangan kita ia menyimpang daripada norma-norma kehidupan sebagai seorang manusia.

Malaysia juga sebenarnya tidak dapat lari daripada permasalahan ini kerana anak-anak muda kita semakin hari semakin memberontak.Apa sahaja yang di lakukan oleh mereka di luar sana menjadi ikutan termasuk mereka yang mengaku Melayu dan beragama Islam.

Adakah kita perlu menyalahkan mana-mana pihak ?

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels