Followers

Tuesday, 14 April 2015

Pusat Tahanan POTA Di Sebuah Pulau Utara SABAH !!!

Sejak semalam satu kiriman dalam bentuk whatsapp telah di sebarkan kepada orang ramai berkaitan Akta POTA.

Kandungan kiriman tersebut menyatakan bahawa "Akta Pencegahan Keganasan (POTA) 2015 yang telah diluluskan Dewan Rakyat boleh dikenakan kepada PENGHASUT PEMBENCI KERAJAAN di laman-laman sosial seperti Whatsapp , FB , Tweeter , Blog dan sebagainya.Polis akan menahan mana-mana penyebar fitnah kepada pemimpin negara termasuk yang mengubahsuai gambar pemimpin negara bagi mewujud dan menanam kebencian di kalangan rakyat ! Tahanan POTA minima 2 tahun.Tidak boleh dicabar di semua mahkamah.Pusat tahanan di sebuah pulau berkeluasan 1000 ekar di Utara Sabah telah bersedia menanti penghuninya selepas OPS POTA 2015 dilancarkan tidak lama lagi.

Hati-hatilah ye ..
All family members/friends ....stop hantar gambar menghina pemimpin ..samada forward melalui wasap,fb,twiter dsbnya.."

Persoalannya disini sejauh mana kebenaran maklumat yang sedang tersebar ini ???

Sebelum tu jom kita review balik apa itu Akta POTA !

POTA atau Prevention of Terrorism Act (Akta Pencegahan Keganasan) bukanlah di gubal bagi menangani isu hasutan tetapi isu aktiviti pengganasan yang mana isu aktiviti ini adalah telah dimaktubkan di dalam undang-undang substantif yang lain termasuklah Bab VI dan Bab VIA di dalam Kanun Keseksaan. 

POTA juga terpakai apabila aktiviti keganasan ini melibatkan entiti yang telah disenaraikan di dalam Seksyen 66B dan 66C Akta Pencegahan Penggubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFAPUA) 2001.

Tuduhan bahawa POTA ini akan digunakann  PENGHASUT PEMBENCI KERAJAAN dilaman sosial atau mereka yang mengubahsuai gambar pemimpin negara bagi mewujudkan dan menanam kebencian di kalangan rakyat adalah sama sekali TIDAK BENAR. POTA adalah bagi menangani KEGANASAN dan BUKAN HASUTAN. 

POTA juga tidak boleh digunapakai bagi menahan seseorang hanya kerana fahaman atau aktiviti politiknya. Namun, sekiranya parti/ahli/pengikut sesebuah parti politik itu terlibat dalam aktiviti keganasan, maka POTA adalah terpakai.

Akta POTA mencegah sebelum kegiatan aktiviti keganasan itu dilakukan. Apakah tuan/puan mahu melihat KLCC & KLIA diletupkan oleh pengganas terlebih dahulu, baru diambil tindakan? Apakah tuan/puan mahu anak2 tuan/puan terlibat dalam aktiviti pengganas, kemudian bila nasi sudah menjadi bubur, baru hendak ambil tindakan? Ini kerana di dalam kes pengganas, bukti-bukti yang diperolehi adalah berbentuk risikan dan kebanyakkan bukti-bukti ini sukar dibawa ke Mahkamah atas faktor-faktor teknikal.

Akta ini adalah bersifat Pencegahan yang mana kuasa eksekutif Menteri untuk menjatuhkan hukuman telah dipindahkan kepada Lembaga Pencegahan Keganasan yang dilantik oleh Yang DiPertua Agong (YDPA). Ahli-Ahli Lembaga adalah terdiri daripada mereka yang mempunyai pengalaman sekurang-kurangnya 15 tahun pengalaman di dalam bidang undang-undang.

Keputusan Lembaga ini boleh dicabar dengan Semakan Kehakiman (Judicial Review).Selain dari itu Peguambela dibenarkan hadir semasa keterangan diambil oleh Pegawai Inkuiri (IO) yang dilantik oleh YDPA dan IO mestilah bukan seorang anggota/pegawai PDRM. 

Perintah Tahanan POTA boleh dicabar, oleh itu tuduhan bahawa Perintah Tahanan POTA tidak boleh dicabar adalah sama sekali tidak benar.

Perintah Tahanan ini juga haruslah di bawa ke satu lagi Lembaga Penasihat sepertimana yang telah diperuntukkan di dalam Perkara 151 Perlembagaan Persekutuan. 

Memandangkan POTA adalah undang-undang pencegahan, para tahanan akan menjalani Modul Pemulihan Khas yang telah dirangka bagi meneutralisasikan fahaman ekstemisme mereka yg mana modul2 ini menekankan aspek keagamaan (mengikut agama tahanan), moral dan rohani serta isu hubungan kekeluargaan yang mana ahli keluarga tahanan juga terlibat dalam memberikan semangat kepada para tahanan agar berjaya meneruskan proses neutralisasi.

Harus diingat bahawa undang-undang pencegahan ini adalah berbentuk pencegahan dan bukannya undang-undang punitif(bersifat menghukum).

Maklumat berkenaan pusat tahanan di sebuah pulau seluas 1000 ekar di utara Sabah adalah tidak benar. Ini bukan seperti Penjara Alcatraz di Teluk San Francisco yang menahan penjenayah terkenal Al-Capone. Sebaliknya para Tahanan akan ditempatkan di satu Pusat Tahanan Khas.

Saya menyeru agar tuan/puan menyebarkan tentang perkara ini memandangkan terlalu banyak maklumat palsu mengenai undang-undang ini telah disebarkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Harus diingatkan bahawa penyebaran maklumat palsu yang boleh mencetuskan kegemparan awam di mana-mana platform media sosial adalah satu kesalahan dan boleh di ambil tindakan undang-undang dibawah undang-undang sedia ada termasuklah Akta Hasutan 1948 dan Kanun Keseksaan.

Undang-undang ini digubal bagi menjamin keselamatan anak cucu generasi akan datang. Janganlah disebabkan kekurangan kita dalam memahami sesuatu perkara, natijahnya ia menjejaskan masa depan anak cucu kita. Kita bertanggungjawab dalam mencorak dan menyediakan masa depan yang lebih selamat kepada generasi akan datang. Wallahualam.....

POTA = ISA???

1. POTA atau Akta Pencegahan Keganasan 2015 adalah satu undang-undang pencegahan yang digubal oleh Kerajaan untuk menangani mana-mana individu atau kumpulan yang melakukan perbuatan keganasan. 

2. Akta ini bukan untuk menghukum tapi untuk menahan sebagai pencegahan dan seterusnya memulihkan melalui Program Pemulihan yang dianjurkan oleh Kementerian dengan kerjasama pihak polis, penjara, Jakim dan agensi-agensi Kerajaan yang lain. 

3. POTA adalah berbeza dengan ISA kerana POTA hanya akan digunakan terhadap pengganas. Tak boleh tangkap sebarangan. 

4. POTA tak boleh di samakan dengan ISA. Antara perbezaan paling ketara adalah: 

- Perintah Tahanan untuk ISA adalah dikeluarkan oleh Menteri Dalam Negeri sedangkan POTA dikeluarkan oleh sebuah Lembaga bebas yang mana ahli-ahli Lembaga tersebut dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong. So, untuk POTA menteri tiada kuasa langsung untuk keluarkan sebagai Perintah atau arahan.

- Sebelum seseorang individu dikenakan Perintah Tahanan atau Perintah Sekatan, mereka perlu melalui tempoh tahanan untuk siasatan polis atau juga dipanggil tahanan reman. Jumlahnya ada 60 bagi ISA dan POTA. Tetapi ianya berbeza kerana ISA totally kuasa polis untuk menahan direct 60 hari sebelum Menteri keluarkan Perintah Tahanan atau Sekatan tadi. Manakala POTA perlu dibawa ke Mahkamah Majistret untuk perlanjutan tempoh reman. So...sangat berbeza,bukan?

Seperkara lagi, jika ISA, sabjek tidak boleh jumpa keluarga sedangkan POTA boleh jumpa keluarga atau waris kadim dalam tempoh tahanan untuk siasatan polis atau reman tadi.

Finally, ISA selepas tahanan reman 60 hari oleh kuasa polis, Menteri akan keluar order. Sedangkan POTA dah lah bukan Menteri yang keluarkan Perintah atau order tetapi sebuah Lembaga yang bebas, bahkan seorang pegawai inkuiri akan menjalankan inkuiri atau siasatan untuk membuat recommendation samada sabjek ada terlibat atau tidak. Harus diingat bahawa Pegawai Inkuiri itu tidak boleh dilantik dikalangan anggota polis tetapi mereka adalah terdiri dari pegawai skim L iaitu Perundangan. So dapat dilihat betapa telusnya POTA ini dan tiada isu mengapa POTA ini perlu disamakan dgn ISA.

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels