Followers

Friday, 5 June 2015

Gempa Bumi Di SABAH ATM Gerakkan Operasi Bantuan @HishammuddinH2O


Ekoran daripada kejadian gempa bumi yang berlaku di Sabah awal pagi tadi , operasi untuk membantu mereka-mereka yang terkesan dan terkandas kini mula giat dilakukan.Selain daripada gerakan Jabatan Bomba dan Penyelamatan Malaysia Negeri Sabah (JBPM) bersama-sama agensi kerajaan yang lain , Pasukan tentera darat telah pun di gerakkan bagi membantu mangsa-mangsa yang terkandas di Gunung Kinabalu hari ini.


1000 pack Rangsum Tempur Bekalan Kering (RTBK) dan 100 mes tin telah pun bersedia untuk diterbangkan ke Puncak Kinabalu dengan helikopter Pasukan Udara (PU) namun disebabkan keadaan cuaca yang tidak berapa baik , bantuan ini akan dibawa masuk melalui ground troop agar bantuan keperluan asas ini dapat sampai kepada mangsa.

Selain daripada itu beberapa aset milik Angkatan Tentera Malaysia juga turut digerakkan bagi melancarkan lagi usaha membantu mangsa yang terkandas.


Menurut laporan daripada astro awani , Gempa bumi sederhana bermagnitud 6.0 pada skala richter menggegarkan Ranau, Sabah jam 7.15 pagi tadi.

Menurut Pusat Gempa Bumi dan Tsunami Nasional gegaran dirasai di kebanyakan tempat di Sabah termasuk Ranau, Tambun, Pedalaman, Tuaran, Kota Kinabalu dan Kota Belud.

Pusat gempa tersebut terletak 16km Barat Laut Ranau.

Setakat ini tiada  gempa susulan dilaporkan.

Bagaimanapun Jabatan Meteorologi sedang memantau perkembangan ini dan akan memaklumkan maklumat terkini dari masa ke masa.

Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia Negeri Sabah (JBPM) ketika dihubungi berkata, pihaknya kini telah memohon bantuan unit udara JBPM untuk memulakan operasi mengeluarkan pendaki di kawasan pegunungan sekitar Ranau.

Ini kerana, laporan yang diterima JBPM, berlakunya runtuhan batu yang menyebabkan halangan kepada pendaki untuk turun ke kawasan yang lebih selamat.

Selain itu, bomba turut melakukan pemantauan bangunan di sekitar pekan Ranau bersama-sama agensi kerajaan lain seperti Jabatan Kerja Raya untuk mengenalpasti jika ada kemungkinan untuk mengosongkan bangunan.

Buat masa kini, pihak bomba masih belum menerima sebarang laporan berkaitan kemalangan jiwa.

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels