Followers

Monday, 30 October 2017

Penang Forum Dedah 6 Lagi Projek Di Kawasan Bukit Di LULUSKAN


Menurut pihak terlibat sebanyak 6 projek di kawasan bukit yang mempunyai risiko sama seperti yang berlaku di Lembah Permai, Tanjung Bungah telah diluluskan oleh Pihak Berkuasa tempatan (PBT).Satu pendedahan yang sebenarnya menuntut kerajaan DAP Pulau Pinang untuk tampil dan memperjelaskan kenapa projek sedemikian rupa masih lagi diteruskan ?

Apakah kali ini isu persetujuan puluhan agensi akan terus dijadikan sebagai perisai politik untuk menyelamatkan kerakusan kerajaan DAP menggadaikan tanah di Pulau Pinang ?

Ahli Penang Forum, Dr Kam Suan Pheng berkata sebanyak 55 blok melibatkan enam projek pembinaan di kawasan bukit dengan ketinggian 76 meter dan ke atas di negeri ini diluluskan sejak 2008 hingga 2015 oleh PBT.

Enam kawasan terlibat adalah Paya Terubong, Tanjung Bungah, Batu Feringghi, Balik Pulau, Teluk Kumbar dan Bayan Lepas.

Suan Pheng berkata perkara itu amat membimbangkan berikutan ia dibina di kawasan berisiko yang mana, pihaknya bimbang kejadian tanah runtuh di Tanjung Bungah, 21 Oktober lalu yang mengorbankan 11 nyawa berulang  selain kejadian tanah runtuh, masalah yang sering membelenggu penduduk Pulau Pinang adalah banjir yang kian membimbangkan dari tahun ke tahun.Seterusnya

Lebih teruk lagi, Kerajaan DAP Pulau Pinang yang sering mengaku berjiwa rakyat dan kononnya prihatin dengan permasalahan yang melanda warga Pulau Pinang dilihat tidak komited dalam isu yang dibangkitkan.

Buktinya dialog yang dianjurkan tersebut hanya dihadiri oleh seorang pimpinan DAP manakala mereka-mereka yang bertanggungjawab dalam hal berkaitan tidak hadir dan ini sudah tentunya mencerminkan kepada kita bahawa mereka bersikap lepas tangan.

Dialog Banjir Pulau Pinang: Masanya untuk Bertindak itu turut dihadiri hampir 200 peserta dengan menampilkan lima panel iaitu wakil Penang Forum, Datuk Agatha Foo; kontraktor, Aziz Noor serta wakil penduduk Tanjung Bungah, R Meenakshi dan wakil penduduk Bandar Baru Air Itam, K Suthakar.

Antara Adun yang hadir, Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid; Adun Pulau Betong, Datuk Dr Muhamad Farid Saad, Adun Teluk Bahang, Datuk Shah Headan Ayoob dan Adun Penanti, Dr Norlela Ariffin.

Ketua Pembangkang, Datuk Jahara Hamid berkata, pemimpin-pemimpin DAP sepatutnya hadir pada forum itu kerana Penang Forum telah membuat analisis, mengumpul data serta mengetengahkan kaedah-kaedah dan jalan penyelesaian terhadap isu itu.

“Namun pihak yang sepatutnya mengambil jalan untuk mengatasi permasalahan ini tidak hadir.

"Tidak ramai pemimpin (DAP) yang hadir pada forum ini. Oleh sebab itu saya nampak pendirian Ketua Menteri Lim Guan Eng yang menepis isu tanah runtuh yang berlaku di Tanjung Bungah baru-baru ini sebagai  kesilapan pemaju dari sudut teknikal. Mereka  tak mahu akui (kesilapan kerajaan negeri)," katanya kepada pemberita selepas sesi dialog itu.

So apa cerita Guan Eng ? Kenapa tak hadir dan bersemuka dengan rakyat ?

Takut orang tanya bab "Projek Khas" ka ????

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels