Followers

Friday, 8 June 2012

Sungai Dua Syurga Makanan Jom !!


Kali ni MMI nak cerita perihal makan pula,selalu sangat cerita politik kan so jom review apa yang ada di Sungai Dua Tasek Gelugor Pulau Pinang.Apa benarkah Sungai Dua kini boleh di labelkan sebagai syurga makanan ? nak tahu jom kita cita ..

Sekiranya anda memandu dari arah Seberang Jaya ke Sungai Petani atau sebaliknya menggunakan lebuhraya utara selatan anda pastinya akan berjumpa susur keluar ke Sungai Dua.Maka sekiranya anda semua berminat untuk sama-sama menjejakkan kaki serta menikmati sendiri pilihan makanan yang di sediakan berhentilah dan pilihlah mana-mana kedai yang terdapat di kiri dan kanan jalan anda.


MMI bawakan kepada semua 6 kedai makanan yang paling top untuk anda buat pilihan.Kesemuanya memberikan anda pilihan makanan yang cukup menarik untuk anda pilih mengikut citarasa masing-masing.

Untuk makluman terdapat hanya dua kedai makanan yang di buka pada waktu siang iaitu Mid Gulai Kawah dan Highway Corner Sungai Dua.Yang lainnya hanya beroperasi pada sebelah malam.

Apa pun jom kita review hentian pertama iaitu Mid Gulai Kawah yang menyediakan pelbagai jenis lauk-pauk berkonsepkan makanan kampung.Antara menu paling top di sini adalah gulai batang pisang yang semestinya memperlengkapkan makan tengahari anda.





Fuh sesiapa yang berminat dengan masakan kampung datang dan nikmati sendiri pastinya anda tidak akan di kecewakan.Cumanya anda perlu tahu waktu operasinya adalah di siang hari dan bersesuaianlah dengan menunya untuk mereka yang mahu menikmati makan tengahari ala kampung gitu chewahh..

Di laluan yang sama juga turut terdapat Highway Corner yang menyajikan sarapan pagi terbaik berupa roti canai pelbagai jenis,teh tarik lambung,nasi lemak kepada mereka-mereka yang mahu menyegarkan diri pada waktu pagi.

Highway Corner juga turut membuka perniagaannya pada waktu malam dengan menyediakan menu yang sama dan merupakan antara hentian paling hot bila tiba waktu malam kerana mereka-mereka yang tidak mengambil makanan berat akan singgah dan menjadi tempat untuk bertemu rakan-rakan sambil menikmati roti canai dan istimewanya roti canai ini adalah kuahnya yang turut mengandungi kaki ayam.





Nampak simple bro tapi singgah dulu dan anda akan tahu keistimewaannya.Kepada anda yang mahu mencuba waktu operasi di sebelah malamnya adalah sampai ke pagi jadi jangan bimbang kerana makanan yang anda akan cuba sentiasa ada.

Tak jauh dari situ pula di seberang jalan terdapat pula Char Koey Teow Sungai Dua,Wallawehh setiap hari penuh dengan orang ramai yang semestinya menjadi peminat tegar Char Koey teow.Malah di sini kadang-kadang anda terpaksa mencari tempat letak kereta yang agak juah sedikit memandangkan laluan tepi jalan sentiasa penuh dengan kereta dan mereka yang datang untuk pekena Char Koey Teow.





Kepada peminat Char Koey Teow kena datang dan cuba sendiri , yang pasti anda akan sebut "    Bang tambah lagi satu" haaa tak percaya kena mai lah..

Di seberang jalan pula anda akan dihidangkan pula menu berupa Mee Udang,Mee Ketam yang menjadi menu utama Ida Mee Udang Sungai Dua.Selain daripada itu mereka turut menyediakan menu seperti nasi goreng udang,ketam dan lain-lain.Tetapi ada lagi yang special kat sini yang ampa semua kena cuba.Apa dia kalau bukan satay aduhai satay sini antara yang terbaik bro....Kalau nak merasa satay ni kena cepat sebab selalu habis awal.






Kepada mereka yang suka kepada makanan seperti ini,MMI mencadangkan kepada anda untuk mencuba mee atau nasi goreng ketam kerana anda bakal menikmati satu perjalanan rasa dan kenikmatan yang sukar digambarkan.

Berdepan dengan Ida Mee Udang pula terletaknya lagi kedai makanan iaitu Aziz Mee Pak Ngah yang turut menyajikan menu Mee Udang dan pelbagai jenis makanan lain.Aziz Mee Pak Ngah sebenarnya merupakan kedai yang paling lama di Sungai Dua tetapi sebelum ini bertempat di pekan Sungai Dua sebelum berpindah ke tapak hari ini.

Aziz Mee Pak Ngah juga mempunyai cawangannya  di Guar Kepayang yang juga dalam kawasan Sungai Dua.Namun orang ramai hari ini lebih memilih untuk ke kedai di laluan Sungai Dua yang merupakan pusat makanan terutamanya pada waktu malam.





Paling menarik sekali adalah pilihan yang terakhir ni.Seperti yang MMI janjikan Sungai Dua sememangnya menjanjikan pilihan makanan yang terbaik kepada anda.Kepada anda di luar sana yang mahukan satu kelainan dalam menikmati makan malam anda maka LA Tea Garden adalah pilihan yang paling tepat untuk anda tuju.





La Tea Garden menyediakan makanan ala barat @ Western Food yang semestinya tidak akan menghampakan anda semua.Selain daripada keunikan yang disediakan serta keselesaan kepada para pengunjungnya La Tea Garden juga menyediakan menu-menu sampingan seperti mee,nasi dan sebagainya yang mungkin menjadi pilihan anda.







Hebatkan ? sesungguhnya apa yang terdapat diatas hanya boleh di tentukan apabila anda sendiri mencubanya.So rancanglah bersama rakan dan keluarga masing-masing dan nikmatilah apa yang terdapat di Syurga makanan ini.

Satu yang perlu anda semua tahu adalah rahsia di sebalik semua yang MMI paparkan di atas.Mungkin kita terlupa bahawa semua yang disediakan itu melibatkan sepenuhnya tenaga orang-orang Melayu dan beragama Islam.Sesungguhnya kita telah pun mencapai satu peringkat di mana bangsa kita juga sebenarnya mampu untuk pergi lebih jauh cumanya memerlukan sokongan daripada kita semua.

Jika kita pernah mendengar atau melihat wujudnya China Town khususnya tempat-tempat penjualan makanan di Raja Uda dimana sepanjang jalan di penuhi oleh para peniaga dan wujudnya kedai dan gerai penjualan nasi kandar yang di monopoli oleh bangsa-bangsa tertentu maka hari ini MMI kagum melihat apa yang terdapat di sepanjang laluan di Kampung Telok Sungai Dua.

Malah yang lebih membanggakan adalah ianya berada dalam kawasan MMI sendiri.Sebagai seorang anak Melayu MMI tidak diberikan sebarang upah mahupun bayaran oleh sesiapa untuk memuat naik malah mempromosikan kedai-kedai makanan tadi tetapi atas dasar mahu melihat bangsaku terus berjaya maka kepada anda di luar sana datanglah dan nikmatilah kerana ianya pasti tidak mengecewakan anda.

Jom makan..

MMI.

2 comments:

  1. LE tea garden macam best ja...mesti cuma nanti...TQ info menarik

    ReplyDelete
  2. La tea Garden mmg terbaikkkkk.. harga berpatutan. makanan sedap.. 5 bintang

    ReplyDelete

Labels