Followers

Sunday, 20 April 2014

Hudud , YAHUDI Mula Bersuara ?!


Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyuarakan kebimbangannya terhadap pelaksanaan pindaan undang-undang jenayah negara Brunei Darussalam yang akan dikuatkuasakan 22 April ini.

Ia termasuk hukuman rejam sampai mati terhadap penjenayah bersifat seksual termasuk mereka yang melakukan hubungan sejenis dan liwat.

Menurut jurucakap bagi Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia (OHCHR) Rupert Colville, penggunaan hukuman mati bagi pelbagai kesalahan adalah satu tindakan yang melanggar undang-undang antarabangsa.

“Kami menggesa kerajaan Brunei untuk menangguhkan tarikh kuatkuasa kod jenayah tersebut dan mengendalikan satu kajian yang komprehensif bagi memastikan ianya bertepatan dengan piawaian antarabangsa berkaitan hak asasi manusia” katanya dalam satu sidang akhbar di Geneva.

Antara lain, hukuman rejam sampai mati akan dilaksanakan untuk jenayah rogol, zina, sodomi, dan hubungan seks luar nikah untuk umat Islam.

“Di bawah undang-undang antarabangsa, rejam sampai mati merupakan seksaan atau kezaliman yang tidak berperikemanusiaan adalah jelas dilarang” kata Colville.

Beberapa kajian yang dijalankan PBB menunjukkan bahawa wanita lebih cenderung dijatuhi  hukuman rejam kerana diskriminasi yang bersifat stereotaip terhadap mereka, termasuk dikalangan penguatkuasa undang-undang dan pegawai - pegawai kehakiman.

“Kanun keseksaan ke atas kod jenayah tersebut, akan meningkatkan kadar jenayah dan diskriminasi terhadap wanita dan orang lain berdasarkan orientasi seksual mereka” tegas Colville.

Brunei turut menetapkan hukuman mati untuk pelbagai kesalahan termasuk merompak, menghina atau memfitnah Nabi Muhammad SAW, menghina Al-Quran dan Hadis, kufur, mengisytihar diri seorang nabi atau keluar agama Islam serta membunuh.

PBB , ampa pun tau siapa yang berkuasa kan ! Apa pandangan ampa ?

MMI

3 comments:

  1. Allah yg mencipta manusia. tahulah Dia yg mana baik dan buruk utk hambaNya. Allah maha pengasih lg maha penyayang. hukum hudud dtg dr kebijaksanaanNya. jgn diberi pelbagai alasan ttg hak asasi manusia. go on Brunei.. Msia bila lg?

    ReplyDelete
  2. Amerika penin kepala bila brunai buat hudud...negara kecik tp menyusahkan mereka... nak halang npk cam x berbaloi... x halang nnt freemason marah....dan byk implikasi lain kalau x halang...

    ReplyDelete
  3. hahaha.... kezaliman yahudi dia nampak x? x kan ..... puihhh...

    ReplyDelete

Labels