Followers

Sunday, 28 December 2014

DAP Mahu Kuasa Autonomi Di Pulau Pinang !!!


DAP menuntut agar kerajaan negeri Pulau Pinang diberi kuasa autonomi untuk memerintah sendiri berbanding dengan sistem persekutuan yang diamalkan sejak pembentukan Malaysia pada tahun 1963.

Ahli Parlimen DAP Bukit Bendera, Zairil Khir Johari berkata kontrak Persekutuan yang dimaterai sejak 51 tahun lalu itu perlu dikaji semula.

“Negara kita pada dasarnya mengamalkan sistem persekutuan, iaitu struktur politik yang secara lazimnya terdiri daripada negeri-negeri bersekutu yang disatukan di bawah payung kerajaan pusat. Contoh negara bersekutu yang lain adalah seperti Amerika Syarikat, Australia, Jerman dan India.

"Di negara-negara tersebut, kerajaan negeri mempunyai kuasa autonomi dalam kebanyakan bidang yang melibatkan kehidupan seharian, manakala kerajaan pusat biasanya bertanggungjawab ke atas hal ehwal kenegaraan, perhubungan antarabangsa dan keselamatan luar negeri," katanya memetik laporan Roketkini.

Beliau menjelaskan, perkongsian kuasa antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri dalam sistem persekutuan pula ditentukan oleh perlembagaan dan tidak boleh ditukar dengan sewenang-wenangnya oleh kerajaan pusat.

“Malangnya, sistem perundangan, pentadbiran dan fiskal di negara kita tidak mirip langsung dengan negara persekutuan yang lain. Tadbir urus negara kita dalam kebanyakan bidang adalah sangat terpusat, jika tidak lebih terpusat berbanding negara kesatuan (unitary states).

"Malah, kemungkinan besar Malaysia merupakan antara negara persekutuan yang paling terpusat di dunia. Contoh paling jelas pemusatan kuasa yang berlebihan di negara kita ini adalah hakikat bahawa perbelanjaan kerajaan Persekutuan merangkumi lebih 90 peratus daripada semua perbelanjaan kerajaan setiap tahun,” katanya.

Sambil memuji kerajaan negeri Pulau Pinang, Zairil berkata negeri itu telah menyumbang separuh daripada eksport elektrik dan elektronik Malaysia, satu pertiga daripada eksport pembuatan, dua pertiga daripada hasil pelancongan perubatan dan hampir satu persepuluh daripada KDNK negara.

“…adalah satu skandal besar bahawa kerajaan negeri yang dipilih secara demokrasi hanya mampu membelanjakan kurang daripada setengah peratus (0.05 peratus) daripada belanjawan negara,” katanya.

Maka, atas sebab-sebab ini, usaha ke arah desentralisasi ataupun pengagihan kuasa pusat harus digalakkan demi membentuk persekutuan yang benar-benar menghormati hak dan kesejahteraan negeri-negeri di bawah naungannya.

“Jelas, sistem sedia ada tidak berfungsi apabila sesebuah kerajaan negeri tidak berupaya untuk menentukan arah perjalanan bas dalam kota sendiri, membuat pinjaman wang untuk membiayai pembangunan infrastruktur, serta tidak diberi kuasa untuk menguruskan tandas awam sendiri.

“Kuasa tadbir urus yang diagihkan dengan baik sudah tentu dapat memakmurkan demokrasi yang lebih bermakna, menjana pertumbuhan ekonomi yang lebih tinggi serta memupuk pembangunan yang lebih saksama dan lestari.

“Justeru, satu kajian semula kontrak persekutuan negara kita amat diperlukan, khususnya dalam persekitaran pasca-2008, di mana sudah jelas bahawa pemusatan berlebihan dalam hal ehwal pentadbiran adalah tidak selari dengan kerencaman negara kita serta terbukti gagal untuk memenuhi hasrat dan impian rakyat Malaysia,” ujarnya. RakyatNews

Bagi MMI apa jua tindakan puak-puak ni kena hati-hati .. Sekarang dah mula dah ! 

MMI

9 comments:

 1. Puki mak lu, Christopher Lim!! Cinapek pendatang tak sedar diri. How the fuck does a Pukimak like this bastard who wasn't even born a Malaysian can suggest how this TANAH MELAYU should be run?????

  PUKIMAK cinapek kurang ajar! GET THE FUCK OUT OF THIS COUNTRY! Lu punya mulut selupa lu punya mak punya puki cinapek!

  TIUH NIAH MAH CHOR HAI CHOW CHEE BAI, chiristopher puki lim!!

  ReplyDelete
 2. Kalau Kerajaan Persekutuan bolot 90% dari hasil negeri, baik negeri2 tersebut merdeka kalau terpaksa mendapat dana dengan mengemis..

  ReplyDelete
 3. minta autonomi? pukimak lu cina bangsat! beramboslah dari TANAH MELAYU SEKARANG tak ada kesetiaan langsung kepada Negara! Bab nak musnahkan Negara serah pada SIAL2 ni! balik la china dah menyemak ko duduk disini! lagi satu cakap bahasa melayu pun MACAM LANCAU ADA DI MULUT! tetapi mengaku rakyat Negara Malaysia cakap macam puki mak!

  ReplyDelete
 4. Tanah Jajahan Siam yang dicuri oleh British dan Raja2 Melayu harus dikembalikan kepada Raja Siam.

  ReplyDelete
 5. Pusat suka curi hasil negeri . We want Siamese control over Peninsula.

  ReplyDelete
 6. KembalikanPulau Pinang kepada Kedah.

  ReplyDelete
 7. apa yg lancau kulop tu meroyan?

  tak sedar diri tu BANGSA PENDATANG SIAL ke?

  ReplyDelete
 8. Pulau Pinang membangun pun hasil usaha kerajaan pusat. Dulu cina tokong ni membantah jambatan Pulau Pinang. Semua pembangunan dibantah. Nasib baik kerajaan BN yang meningkatkan pembangunan dan pelaburan. Sekarang cakap banyak. Dasar cina tak sedar diri. Ubahlah melayu Pulau Pinang. Cina dah naik tocang!

  ReplyDelete
 9. dlm pemberitaan, sepatutnya media2 perdana dan pro bn tidak menggunakan nama zairil khir johari,tetapi highlight kan Cristoper Lim DAP

  ReplyDelete

Labels