Followers

Wednesday, 20 July 2016

Cerita BANJIR & RM305 Juta !!

Macam-macam isu yang kini sedang melanda negeri Pulau Pinang !

Tak perlu MMI senaraikan satu persatu , baca sahaja artikel-artikel sebelum ini daripada cerita bab parking sampailah ke tahap skandal Ketua Menteri ... Huh macam-macam ada !

Sebelum tu MMI nak kongsikan sikit keadaan dan suasana di bumi Pulau Pinang dalam sehari dua ni.

Hujan yang turun bertimpa-timpa selama tempoh tersebut telah menyebabkan berlakunya banjir kilat dibeberapa kawasan di bahagian pulau.Lapangan Terbang Bayan Lepas antara yang tidak terkecuali daripada dinaiki air sehingga mengakibatkan pihak lapangan terpaksa menunda penerbangan.

Dalam masa yang sama Teluk Bahang dan kawasan sekitarnya turut terjejas dan dilaporkan air yang naik secara mendadak itu sampai ke paras pinggang.

Situasi ini bukan baru sekali berlaku tetapi sudah berkali-kali dan sejak dari itu jugalah rakyat Pulau Pinang terpaksa berdepan dengan cabaran dan kesusahan menghadapi banjir kilat.

Apa yang mushkilnya adalah bagaimana kerajaan DAP Pulau Pinang merancang ?

Jika melihat daripada cakap-cakap pimpinannya semua dalam gred A tak ada langsung yang gred-gred rendah ni.Semua hebat-hebat belaka , tak seorang pun daripada mereka yang tak pernah mengejek usaha kerajaan Barisan Nasional bahkan apa sahaja yang dilaksanakan oleh kerajaan BN itu akan menjadi jauhhhhhhh lebih baik sekiranya ia dilaksanakan oleh mereka.

Soalnya apakah yang dilakukan oleh kerajaan DAP di Pulau Pinang selama ini ?

MMI bagi BUKTI sikit betapa kerajaan DAP di Pulau Pinang ni HAMPEH !!!!

Anggota Dewan Undangan Negeri Teluk Bahang, Datuk Shah Headan Ayoob Hussain Shah berkata berdasarkan data yang dikumpul Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Jabatan Pertahanan Awam dan Jabatan Bomba dan Penyelamat, banjir itu berpunca daripada hujan lebat, air pasang dan sistem saliran yang ketinggalan zaman di Sungai Kelian.

"Kami telahpun meminta kerajaan negeri supaya menambah baik sistem ini pada 2013, bagaimanapun sehingga kini tiada kerja penambahbaikan yang dilaksanakan. 

Saya percaya jika sistem ini ditambah baik, banjir boleh dielakkan," katanya.

Sementara itu Ahli Parlimen Balik Pulau, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata banjir kilat yang melanda kawasan Teluk Bahang, dekat sini adalah disebabkan keadaan Sungai Teluk Bahang tidak mempunyai sistem pengairan yang baik.

Beliau berkata di hulu sungai berkenaan terdapat dua saluran yang menyebabkan sampah tersangkut sehingga air tidak dapat mengalir ke laut.

"Terdapat dua sungai di sini, satu Sungai Teluk Bahang yang mengalir terus ke empangan manakala Sungai Teluk Awak ini mengalir ke laut. Bila air pasang, ia tidak boleh mengalir ke laut, jadi itu yang melimpah ke kampung," katanya.

Tengok kenapa semua itu berlaku ? Cakap pandaikan ?

Apakah tidak ada langsung pelan atau perancangan untuk menyelesaikan permasalahan banjir yang saban kali berlaku sekiranya hujan lebat ?

Takkanlah kerajaan negeri yang begitu obses untuk merancang dan membina terowong halimunan bernilai ratusan juta itu TIDAK MAMPU untuk melihat dan merancang pelan menangani masalah banjir ?

Malah kalau kerajaan DAP mampu membelanjakan sejumlah RM305 juta WANG RAKYAT PULAU PINANG semata-mata untuk merancang dan menilai sebuah terowong atau jambatan halimunan , takkanlah jumlah yang sama tidak boleh disalurkan kepada usaha untuk menyelesaikan masalah banjir ?

Jangan pula lepas ni ada puak-puak cauvinis ni mengaku kononnya kos untuk menyelesaikan masalah banjir di Pulau Pinang ini terlalu tinggi !

Kalau dah tahu melibatkan kos terlalu tinggi , ambil tanggungjawab sebagai kerajaan negeri buat apa ?

MMI nak bagi tips sikit , kalau dah kos terlalu tinggi tu maka inilah masanya untuk semua puak-puak cakap pandai ni gunakan KHIDMAT GUAN ENG !!!!! Guan Eng pun janganlah tunggu orang minta tolong , kita tu Ketua Menteri buatlah kerja !!!

Kalau banglo Guan Eng boleh beli bawah harga pasaran untuk PERIBADI , takkanlah hal melibatkan banjir ni dia tak boleh kautim ! Untuk RAKYAT kot !

Pssstt orang tengah kalut pasai banjir dia dok kalut nak buat pilihan raya aparaaaa ...

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels