Followers

Friday, 4 May 2018

Ke Mana Pergi Duit GST Kita ? #JomBN #HebatkanNegaraKu


Kepada siapa yang kerajaan gunakan?

Adakah kerajaan gunakan untuk bayar hutang?

Jom kita review sebab tak salah untuk kita saling ingat mengingatkan ....


GST Memenuhi Keperluan Rakyat
GST Membela Kebajikan Rakyat

Selain daripada semua perkara di atas kita sebagai rakyat di semua peringkat harus melihat GST dalam kontek yang lebih besar. Contohnya apakah sumbangan kita kepada negara dengan mengambil kira sumbangan kita kepada seluruh masyarakat ?

Mungkin akan ada yang tidak bersetuju dengan MMI namun realitinya secara tidak langsung kesan daripada pengenalan GST ini telah menjadikan rakyat Malaysia sebagai antara rakyat yang turut menyumbang kepada pembangunan negara selain daripada dasar-dasar kerajaan BN yang sentiasa bekerja untuk kesejahteraan rakyat.

Ringkasnya kita turut menyumbang dan tahukah kita ke mana sumbangan itu itu diarahkan ?

Mengapa GST ?

Duit hasil pungutan GST daripada perbelanjaan mewah digunakan untuk membela kebajikan rakyat lihat gambar di bawah ;


MMI tahu dan sedar bahawa banyak pihak diluar sana yang menjadikan isu GST ini sebagai isu yang kononnya begitu membebankan namun realitinya sebahagian besar daripada perungut-perungut itu adalah dari kalangan mereka yang sebenarnya mempunyai kemampuan cumanya ia dibezakan mengikut pendapatan dan pekerjaan masing-masing.

Dan percayalah kerajaan bukanlah sezalim seperti mana yang dimomokkan oleh pembangkang kerana pungutan cukai GST dipulangkan semula kepada rakyat dalam 2 bentuk.

1.Semua bentuk pembangunan yang dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.

2.Golongan sasaran seperti penerima BR1M dan kumpulan-kumpulan seperti petani, pasukan keselamatan, pesara dan mereka-mereka yang tidak berkemampuan.

Walaupu begitu kita harus sedar bahawa golongan tidak berkemampuan ini sebenarnya sering dibantu oleh para Wakil Rakyat Barisan Nasional di kawasan masing selain agensi yang dikhususkan untuk membantu mereka.

So apa lagi yang dimomokkan melainkan ianya hanyalah untuk provokasi politik menanam kebencian rakyat terhadap kerajaan BN.

Lihat apa perbezaan pandangan mereka yang pakar dengan politikus ?Antara kebaikan dari segi dasar kerajaan setelah GST diperkenalkan adalah :

SST dimansuhkan !
Cukai korporat diturunkan !
Cukai pendapatan individu diturunkan !Hakikatnya banyak kebaikan berlaku hasil daripada terlaksananya GST cuma yang menyebabkan berlakunya keadaan tertentu itu adalah bersebab.

Siapa yang naikkan harga barangan ?

Siapa yang memonopoli bidang ekonomi negara ?

Apabila kerajaan berusaha untuk merapatkan jurang penguasaan ekonomi ini dengan penuh adil dan saksama melalui dasar-dasar pembangunan yang mampu membawa pulangan dari segi ekonomi dan peluang pekerjaaan, ada pula pihak yang berusaha bermati-matian memburukkan usaha tersebut !

Kumpulan mana pula yang menyokong usaha pihak-pihak ini ?

Bangsa Melayu dan juga rakyat Malaysia yang hari-harinya dipenuhi dengan rungutan demi rungutan !!!!!

Jika benar rakyat Malaysia mahu melihat perubahan yang lebih baik maka seharusnya mereka menyokong kerajaan sedia ada kerana kerajaan BN bukanlah sebuah kerajaan caca marba, janji mereka berdasarkan keupayaan bukan populis semata-mata.

Kesannya ;

1.Terbinanya lebuh raya tanpa tol di Pan Borneo.
2.Terbinanya Lebuh Raya Utama Tengah - CSR (Central Spine Road) tanpa tol di Pantai Timur. 
3.Terbina landasan keretapi ECRL menghubungkan jaluran di sebelah Pantai Timur yang bakal meningkatkan ekonomi.
4.Terbinanya UTC di setiap negeri untuk kemudahan rakyat.
5.Terbina Tun Razak exchange (TRX) membuka 300 ribu peluang pekerjaan. 
6.Terbinanya MRT sebagai jaringan perhubungan yang lebih selesa dan pantas di Ibu Kota.

Dan banyak lagi rujuk di pautan berikut Pencapaian PM Najib Sepanjang Lima Tahun


Sebagai rakyat apa lagi yang kita nak rungutkan ?

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada kerana MMI yakin dan percaya kerajaan BN di bawah Datuk Seri Najib Tun Razak mampu membawa Malaysia jauh lebih baik daripada apa yang kita miliki hari ini.

#JomBN

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels