Followers

Friday, 27 July 2012

Hati-Hati di Pasar Ramadhan - 38 Keracunan Makanan

Gambar Sekadar Hiasan

Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan mengarahkan sebuah gerai bazar Ramadan di Pasir Panjang dekat sini supaya ditutup selama dua minggu mulai hari ini ekoran kejadian 38 orang mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah dipercayai keracunan makanan malam tadi.

Pengarahnya Datuk Dr Zailan Adnan berkata bagaimanapun siasatan lanjut sedang dijalankan terhadap gerai bazar Ramadan berkenaan bagi mengenal pasti punca kejadian itu.

"Ia melibatkan 33 pelajar perempuan sebuah kolej, seorang kakitangan kolej dan empat orang awam termasuk dua kanak-kanak.

"Dua belas daripada mereka dimasukkan ke Hospital Port Dickson manakala selebihnya mendapat rawatan sebagai pesakit luar hospital yang sama. Ini adalah kes pertama yang berlaku melibatkan bazar Ramadan di negeri ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Katanya kesemua mereka mengalami sakit perut, cirit-birit dan muntah dipercayai keracunan makanan ketika berbuka puasa di gerai berkenaan petang semalam.Sumber Bernama.

Komen MMI

Hati-hatilah sewaktu kita di pasar ramadhan bukan apa takut-takut terbeli makanan yang dah basi.MMI pun pernah mengalami kejadian yang sama beberapa tahun yang lalu memang serik lepas tu nak ke pasar ramadhan.

Tapi kita semua kena fahamlah bukan semua peniaga pasar ramadhan yang bersikap sambil lewa dan memikirkan keuntungan semata-mata.Kadang-kadang perkara tersebut berlaku secara tak sengaja dan sememangnya ia sukar untuk dikesan.

Apa pun MMI percaya semua peniaga pasar ramadhan sedar akan pentingnya kebersihan dalam menyediakan masakan lebih-lebih lagi masakan tersebut bakal dibeli oleh mereka yang bakal berbuka puasa.

Selamat Berbuka Puasa semua !!

MMI.

No comments:

Post a Comment

Labels