Followers

Thursday, 16 March 2017

Dana YAWAS - Pengakuan Teresa SPRM Perlu Bertindak !


Memang puak-puak pembangkang ni suka berbelit-belit bila bercakap dan rasanya dah sinonim cara sebegitu dengan hampir semua pimpinan pembangkang sekarang ni.

Terkini Teresa Kok Ahli Parlimen Seputeh , belitannya cukup mengejutkan !


Sebelum itu Pengerusi Gabungan NGO, Datuk Seri Jamal Md Yunos meminta Ahli Parlimen DAP Seputeh Teresa Kok mempercepatkan saman terhadapnya berhubung pendedahan beliau tentang penyalahgunaan dana Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS).

Jamal sebelum ini mendakwa Teresa berbohong serta hipokrit kerana tidak mengaku telah menggunakan wang hampir RM2 juta sejak 2016 sehingga 24 Februari 2017.

Menurut Jamal, wang tersebut dikeluarkan melalui kad ATM Ambank atas nama Teresa sendiri.

“Teresa merupakan wakil rakyat pembohong, tak boleh dipercayai dan seorang yang hipokrit. Tuntutan dana yang perlu diberi pada setiap waris adalah sebanyak RM2500, tapi kebanyakan daripada mereka hanya baru terima RM1000 sahaja.

“Dia telah menggunakan dana YAWAS sebanyak RM2 juta yang dikeluarkan menggunakan kad ATM Ambank atas namanya sendiri,” kata Jamal dalam pendedahannya sebelum ini.

Akhirnya TERDEDAH !

Dalam masa yang sama Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Irmohizam Ibrahim memetik nama Teresa Kok yang dikaitkan dengan isu dana Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS), Ahli Parlimen DAP Seputeh itu segera bangkit untuk menafikannya.

“Minta penjelasan, saya berada di sini Kuala Selangor,” kata Teresa Kok berdiri sambil mencekak pinggang.

“Saya baru ada sidang akhbar yang menafikan semua ini tohmahan daripada Jamal Yunus. Saya harap Yang berhormat jangan jadi pengikut Jamal Yunus,”kata Teresa dengan nada marah.

Irmohizam kemudiannya membacakan fakta surat di Perbendaharaan Selangor bertarikh 13 Disember 2013 kepada Pengurus Cawangan Ambank untuk memohon membuka akaun bagi Skim Mesra Usia Emas (SMUE) iaitu antara program bawah YAWAS atas nama sembilan Ahli Parlimen pembangkang di sekitar Kuala Lumpur membabitkan jumlah RM10 juta.

Sekali lagi Teresa Kok bangun, ketika itu Ahli Parlimen Seputeh Kuala Lumpur itu seolah-olah mengesahkan bahawa dia telah menerima dana YAWAS itu sepertimana yang didakwa Datuk Jamal Yunus sebelum ini.

“Apa salah ? ” soal Teresa. “Sejak penggal yang lepas, Kerajaan Selangor telah beri hak (dana YAWAS) kepada Ahli Parlimen Pakatan Rakyat di Kuala Lumpur untuk menguruskan SMUE kerana ramai warga Selangor duduk di Kuala Lumpur…”tambahnya lagi.

Sebelum ini, Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor, Tan Sri Noh Omar menggesa Teresa Kok memulangkan semula kad mesin juruwang automatik (ATM) YAWAS kerana beliau bukan lagi ahli EXCO kerajaan Selangor.

Noh berkata Teresa Kok juga bukan lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Selangor bagi membolehkannya menyertai Program SMUE anjuran kerajaan negeri.

“Sebelum ini, dia menafikan ada menerima wang daripada kerajaan negeri, namun apabila didesak oleh Datuk Seri Jamal Md Yunos, dia menukar kenyataannya dengan mengaku menerima dana di bawah SMUE yang disalurkan melalui YAWAS.

“Jika dia seorang wakil rakyat yang jujur, ikhlas dan menjaga kepentingan rakyat, mengapa dia harus berbohong? Wakil rakyat sebeginikah yang rakyat mahukan?, ” katanya sumber AIDC

Cukup licik puak-puak ni berlakon , pada awalnya kenapa tak mengaku ?

Sebelum ni bukan main hentam kerajaan itu salah ini salah , sana tak betul sini tak betul .. Semua benda dipertikai alih-alih kena batang hidung sendiri.

Jom kita tengok sikit apa fungsi YAWAS ni ...

MAKLUMAT RINGKAS YAWAS

Yayasan Warisan Anak Selangor atau lebih dikenali sebagai YAWAS
YAWAS menguruskan dan mentadbir beberapa portal dan pangkalan data program IPR
YAWAS juga menguruskan pembangunan sistem bagi beberapa program IPRPENGENALAN

PENGENALAN

Yayasan Warisan Anak Selangor (YAWAS) merupakan syarikat di bawah seliaan Menteri Besar (PEMERBADANAN). YAWAS telah ditubuhkan pada 05 Februari 2009 dibawah Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) yang dulu 2008 hingga 2016 dikenali sebagai Program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).

Produk pertama YAWAS adalah Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS) yang memberi perkhidmatan pendaftaran bagi anak kelahiran selangor untuk mendapatkan RM1500 pada usia mereka 18 tahun. Selain itu, YAWAS telah dipertanggungjawab menyediakan pangkalan data dan membangunkan sistem Jom Shopping Perayaan, Back To School, Skim Mesra Usia Emas, Ibu Tunggal dan I-Workfare. YAWAS juga turut menyediakan perkhidmatan pendaftaran bagi program Skim Mesra Usia Emas, Ibu Tunggal dan I-workfare.

Mulai Januari 2017, produk YAWAS bertambah:

Skim Mesra Usia Emas
Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS)
Skim Bantuan Tadika Selangor (Si KEMBAR)
Skim Bantuan Tadika Selangor (TUNAS)
Skim kesihatan Wanita
Insentif Perkahwinan Belia
Mulai Januari 2017 juga, YAWAS telah diberi tanggung jawab bagi mengendalikan portal utama: IPR: Inisiatif Peduli Rakyat (dulu dikenali sebagai MES: Merakyatkan Ekonomi Selangor).

Yang menghairankan MMI , kenapa prosesnya terlalu mudah dan ringkas ?

Maksud MMI boleh pulak tiap Adun yang terlibat punya kad ATM bagi urusan pengeluaran ?

Wow mudahnya ...... Ada pemantauan ker ?????

Kenapa perkara sebegini boleh berlaku ? 

Azmin selaku Menteri Besar Selangor buat apa ?

MMI

No comments:

Post a Comment

Labels