Followers

Monday, 21 November 2016

BERSHIT Makin Pincang & Celaru !


MMI dimaklumkan bahawa selepas himpunan haram Bershit 5.0 baru-baru ini , gerakan berskala kecil telah diteruskan secara berperingkat oleh suku sakat puak-puak dungu ni.Malam ini mereka berhimpun pula di hadapan Ibu Pejabat Polis Kontijen Pulau Pinang kononnya atas silodariti terhadap Maria Chin.

Dan seperti biasa acara nyalaan lilin dilakukan , barangkali dengan api dari lilin tu boleh membebaskan Maria Chin lahanat agaknya ..


Sesuatu yang pasti kita tahu bahawa Pulau Pinang kini berada di bawah kerajaan negeri pembangkang yang diterajui oleh DAP.Kalau berdasarkan kepada hakikat itu sudah pastilah kumpulan yang berhimpun ini boleh mencecah ribuan mahupun puluhan ribu atau jauh mengatasi himpunan bershit di ibu kota baru-baru ini.

Manakan tidak , DAP merupakan penyokong kuat kepada gerakan haram tersebut ! Namun yang peliknya dilaporkan hanya sekitar 50 ke 70 orang sahaja yang hadir dan ini membuktikan sesuatu.

Dalam masa yang sama MMI melihat kehadiran puak-puak bershit ni untuk bersolidariti terhadap Maria Chin hanyalah satu kerja sia-sia memandangkan apa yang cuba disampaikan mereka sebenarnya terpalit ke muka sendiri.

Hanya kerana mahu membebaskan Maria Chin , puak-puak bershit ni mahu supaya akta SOSMA dimansuhkan ! Hallooo macam mana pula dengan kes membabitkan Ketua Menteri Pulau Pinang ?

Puak-puak ni lupa agaknya , Guan Eng yang kini sedang berdepan dengan pertuduhan salah guna kuasa dan rasuah di mahkamah seharusnya didesak supaya meletakkan jawatannya sebagai Ketua Menteri ! 

Kenapa dalam isu Guan Eng , puak-puak bershit ni semacam tak ambil peduli ? Haha sebab sama dengan DAP .. "Double Standard" bro !

Sememangnya bershit ini makin pincang dan keliru begitu jelas !

Sedarkah mereka bahawa penahanan Maria Chin itu dibuat kerana mengepalai gerakan HARAM ?

Dan apabila kita menyebut HARAM maka tidak ada satu pun tindakan daripada kumpulan ini sama ada tuntutan berkaitan undang-undang perlu dilayan.Sebaliknya tindakan mereka yang terus berhimpun itu harus di ambil tindakan oleh pihak PDRM setegas-tegasnya !

MMI bersetuju dengan kenyataan daripada Dr Mohd Puad Zarkashi dalam isu berkaitan penahan Maria Chin dan Akta Sosma.

SIASATAN TERHADAP MARIA CHIN BERSIH 5 DI BAWAH SOSMA SANGAT WAJAR DAN TEPAT.

1. Terdapat beberapa pihak yang keliru dan sengaja mengelirukan rakyat apabila memutarbelitkan tafsiran undang-undang mengenai penahanan penganjur Bersih5, Maria Chin.

2. Sebenarnya, apakah tujuan Akta Kawalan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 atau SOSMA diwujudkan? Jika kita merujuk akta, tujuannya jelas, iaitu bagi membolehkan tindakan diambil untuk menghentikan ancaman yang ditimbulkan oleh "sekumpulan besar orang di dalam dan di luar Malaysia" yang bertujuan:-

I. Menyebabkan keganasan terancang terhadap orang atau harta, atau untuk menyebabkan sebilangan besar warganegara takut akan keganasan itu;

II. Membangkitkan perasaan tidak setia terhadap Yang di-Pertuan Agong;

III. Memudaratkan ketenteraman awam di dalam Persekutuan atau mana-mana bahagiannya, atau yang memudaratkan keselamatan Persekutuan atau mana-mana bahagiannya; atau

IV. Untuk mendapatkan perubahan, selain dengan cara yang sah, apa-apa jua yang ditetapkan melalui undang-undang;

3. Kenapa Maria Chin tidak disiasat di bawah Akta Perhimpunan Aman? Sebenarnya jika kesalahan Maria Chin hanya melibatkan soal perhimpunan haram, maka memadai untuk polis menyiasatnya di bawah Akta Perhimpunan Aman.

4. Bagaimanapun, kesalahan Maria Chin sudah melangkaui batas penganjuran sebuah perhimpunan haram. Jika merujuk kepada akta, jelas Maria Chin terlibat dalam perkara III dan IV yang merupakan skop SOSMA, iaitu memudaratkan keselamatan awam dan Persekutuan, dan mendapatkan perubahan selain dengan cara yang sah.

5. Lebih-lebih lagi apabila penganjuran perhimpunan haram Bersih 5 ini diakui dan diberitakan mempunyai kaitan dengan dana dari sumber asing, iaitu NDI dan George Soros. Atas sebab ini, siasatan tidak lagi memadai jika hanya dilakukan di bawah Akta Perhimpunan Aman. Lebih tepat jika siasatan dilakukan di bawah SOSMA dan menggunakan kaedah-kaedah SOSMA.

6. Benarkah kononnya penahanan Maria Chin melanggar skop dan peruntukan SOSMA, iaitu perkara 4(3) yang menyebut, "tiada seorang pun boleh ditangkap dan ditahan bawah undang-undang tersebut semata-mata atas kepercayaan politik atau aktiviti politik"?

7. Peguam-peguam Bersih dan pakar undang-undang media sosial mungkin tidak membaca perkara 4(12) (a) yang menyebut bagi maksud seksyen ini, “kepercayaan politik atau aktiviti politik” ertinya "penglibatan dalam aktiviti yang SAH di sisi undang-undang melalui pernyataan pendapat atau pengambilan tindakan yang dibuat menurut rukun sesuatu parti politik yang pada masa yang berkaitan itu berdaftar di bawah Akta Pertubuhan 1966 [Akta 335] yang terbukti melalui, (i) keanggotaan atau sumbangan kepada parti itu; (ii) penyertaan terbuka dan aktif dalam hal ehwal 
parti itu."

8. Persoalannya, adakah Bersih sebuah pertubuhan politik? Adakah Bersih 5 kegiatan politik di bawah sebuah pertubuhan politik yang didaftarkan di bawah Akta 355, Akta Pertubuhan 1966? Adakah Bersih 5 kegiatan politik yang sah dari segi undang-undang?

9. Mengambil kira fakta-fakta di atas, iaitu pertama, terdapat unsur campur tangan pihak asing, kedua, kegiatan memudaratkan ketenteraman awam dan Persekutuan, ketiga,  kegiatan mendapatkan perubahan melalui kaedah yang tidak sah dari segi undang-undang, dan keempat, status Bersih sebagai sebuah pertubuhan bukan politik dan Bersih 5 yang bukan merupakan suatu aktiviti politik yang sah dari segi undang-undang, maka, saya berpandangan bahawa siasatan ke atas Maria Chin menggunakan SOSMA dan kaedah-kaedah SOSMA amat wajar dan bertepatan sekali.

DR MOHD PUAD ZARKASHI
MT UMNO

Well macam MMI kata tadi , bershit ni makin pincang dan celaru .. Apatah lagi kumpulan itu kini sedang bergelut dengan isu kerjasama bersama Tun Mahathir dan konco-konconya.

Hellooo tak semua mereka bersetuju dengan kehadiran kumpulan ini dan ianya memberikan petanda jelas kepada kita bahawa apa yang sedang dipertontonkan ini hanyalah satu acara tahunan yang perlu mereka jalankan.

Maklumlah dana dari luar dan rembat maka kerja kena buatlah ... HARAM atau tidak bukan perkara pokok asalkan ada laporan kepada penyumbang.Selesailah satu bab kan ?

MMI

1 comment:

Labels